Κόσμος|24.02.2024 16:14

Ερντογάν: Πρέπει να είμαστε ισχυροί σε γη, θάλασσα και αέρα, αλλιώς κανένα διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να μας προστατεύσει

Μαρία Ζαχαράκη

Εθνικιστικός ήταν ο λόγος σήμερα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Σαγγάριο, όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού υπενθύμισε τί είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας στον Σαγγάριο ποταμό εναντίον των Ελλήνων, χωρίς να τους κατονομάσει, υποστήριξε ότι ότι η περιοχή αυτή αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι οχυρωμένη η χώρα και σήμερα σε κάθε επίπεδο, διαφορετικά κανένα διεθνές δίκαιο και κανένας οργανισμός δεν θα υποστηρίξει τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Ήρθαμε στον Σαγγάριο, που φέρει το άρωμα κάθε γωνιάς της Ανατολίας μας, των Βαλκανίων, του Καυκάσου, που έχει στους κόλπους της κάθε χρώμα και ομορφιά της γεωγραφίας της καρδιάς μας, για να βρεθούμε μαζί σας.

Ο Σαγγάριος, με τους ήρωες, που πληρώνουν το τίμημα με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους για αυτή εδώ την πατρίδα σε αυτή την περιοχή, είναι η εγγύηση ότι κοιτάμε το μέλλον μας με σιγουριά.

Όπως και στον Εθνικό Αγώνα (σ.σ. πριν από 100 χρόνια κατά των Ελλήνων), αυτή η πόλη, που δεν επέτρεψε στους προδότες της 15ης Ιουλίου να πετύχουν το στόχο τους, είναι το ανερχόμενο αστέρι του Αιώνα της Τουρκίας.

Ο Σαγγάριος είναι η καρδιά της Τουρκίας

Ο Σαγγάριος είναι η καρδιά της Τουρκίας και η Τουρκία είναι η καρδιά της κάθε περιοχής. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όλοι οι ηγεμόνες και όλες οι αυτοκρατορίες είχαν πάντα το βλέμμα τους στραμμένο σε αυτή τη γεωγραφία.

Πολλοί αιματηροί πόλεμοι διεξήχθησαν για την κατάληψη των Στενών, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολίας. Από αυτή την άποψη, η Ανατολία δεν είναι μόνο το λίκνο των πολιτισμών, αλλά και το νεκροταφείο των πολιτισμών. Πολλά κράτη ιδρύθηκαν, κυβέρνησαν και κατέρρευσαν σε αυτά τα εδάφη. Πολλοί βασιλείς και ηγέτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε αυτά τα εδάφη.

Ως τουρκικό έθνος, αγωνιζόμαστε και πεθαίνουμε για να υπερασπιστούμε αυτά τα εδάφη, που ήταν η πατρίδα μας από την εποχή του Ματζικέρτ.

Με τη θυσία εκατοντάδων χιλιάδων πατριωτών στην Καλλίπολη και στον Εθνικό Αγώνα, σώσαμε την Ανατολία από εκείνους που ήθελαν να τη μετατρέψουν σε τάφο του έθνους μας.

Δώσαμε τις ζωές μας και τον ιδρώτα μας για να μην πέσει η σημαία μας, να μην σωπάσει το κάλεσμά μας για προσευχή και να μην αγγίξει το χέρι του εχθρού το στήθος των φίλων μας».

Το ΚΑΑΝ, το τελευταίο μας καμάρι

«Τα τελευταία 40 χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επιτίθεται στην ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας.

Οι πόνοι που έχουμε βιώσει, οι προδοσίες που έχουμε υποστεί, τα τιμήματα που έχουμε πληρώσει είναι ανυπολόγιστα. αλλά δόξα τω Θεώ, δεν παραδώσαμε αυτή την παραδεισένια πατρίδα, κάθε σπιθαμή της οποίας ποτίστηκε με το αίμα των ηρώων μας, στους εισβολείς, τους προδότες και τους τρομοκράτες που λειτούργησαν ως σκανδάλη των ιμπεριαλιστών.

Τους θάψαμε στο Τζούντι, τους θάψαμε στο Τεντουρέκ, τους θάψαμε στο Γκαμπάρ;

Τους καταστρέψαμε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, τα UAVs, τα UACVs και τα Akinci μας. Και τελευταία τί βγάλαμε; Τώρα βγάλαμε το ΚΑΑΝ μας. Το ΚΑΑΝ μας συνάντησε τον ουρανό. Το κάναμε και θα το ξανακάνουμε.

Όπου υπάρχει τρομοκράτης, τον βρίσκουμε και του τσακίζουμε το κεφάλι, και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω τους».

Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

«Ξέρετε ποια είναι η πιο σημαντική αλήθεια που μας δίδαξε όλη αυτή η διαδικασία; Αν θέλετε ειρήνη και ηρεμία, πρέπει να είστε έτοιμοι για πόλεμο».

Ναι, ως Τουρκία και τουρκικό έθνος, αν θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη και ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη, το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε είναι ξεκάθαρο. Θα έχουμε ισχυρό στρατό και ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Και στη θάλασσα, και στον αέρα, και στη στεριά.

Για άλλες χώρες, αυτά μπορεί να αποτελούν επιλογή, αλλά για την Τουρκία είναι υποχρέωση να είναι ισχυρή σε κάθε τομέα. Διαφορετικά, ούτε το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, των οποίων η ανικανότητα είναι πλέον αποδεκτή από όλους, μπορούν να μας προστατεύσουν.

Το μόνο που θα μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας είναι ο δικός μας καρπός. Η δική μας δύναμη. Τα δικά μας μέσα και δυνατότητες. Διαφορετικά δεν θα μας αφήσουν ούτε να αναπνεύσουμε σε αυτή τη γεωγραφία. Αυτό το βλέπουμε με οδυνηρά παραδείγματα στο άμεσο περιβάλλον μας».

Τη Γάζα κανείς δεν την προστάτεψε

«Ούτε οι Δυτικές Δυνάμεις ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν κάνει κάτι χρήσιμο για να αποτρέψουν τις ισραηλινές θηριωδίες.

Εδώ και ακριβώς 140 ημέρες, μόνο παρακολουθούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ. Σε τέτοιο βαθμό που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν ζητά καν άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι Δυτικές Δυνάμεις, οι οποίες επικρίνουν το Ισραήλ μπροστά στις κάμερες, συνεχίζουν να παρέχουν κάθε είδους οπλική υποστήριξη στον κατοχικό ισραηλινό στρατό».

Θέμα επιβίωσης να έχουμε εξοπλισμούς

«Δεν μας έδωσαν πυρομαχικά. Μας εμπόδισαν ακόμη και να αγοράσουμε όπλα, των οποίων είμαστε σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς στον κόσμο.

Και μετά τι συνέβη; Αρχίσαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας τα όπλα και τώρα θέλουν όπλα από εμάς.

Επομένως, είναι θέμα επιβίωσης για εμάς να έχουμε μαχητικά αεροσκάφη KΑΑΝ, το πλοίο Αναντολού, τα drones Ακιντζί, Κόκκινο Μήλο, Anka, τα τανκ Altay, οβιδοβόλα και διάφορα πυραυλικά συστήματα.

Αν δεν είχαμε υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα της Αμυντικής Βιομηχανίας, δεν θέλω καν να σκεφτώ σε τι κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα. Ο Αλλάχ να φυλάει!»

Αιχμές κατά αντιπολίτευσης

«Όσοι δεν μπορούν να νιώσουν την περηφάνια ότι είναι μεταξύ των 4 χωρών στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα πρέπει να αναρωτηθούνβ για την αγάπη τους προς την πατρίδα και το έθνος».

Οι καρποί μας αποδίδουν στην Αμυντική Βιομηχανία

«Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αρχίσει να αποκομίζουμε τους καρπούς των επενδύσεών μας στον αμυντικό τομέα, τόσο στο πώς εμείς είμαστε ασφαλείς όσο και στο πόσα εξάγουμε

Έχουμε γίνει μια χώρα που καλύπτει τις ανάγκες των φιλικών και αδελφών χωρών καθώς και τις δικές μας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα σύμφωνα με τους ολοένα αυξανόμενους στόχους μας στην αμυντική βιομηχανία».

Κωνσταντινούποληειδήσειςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία