Οι 4 πρόσφατες γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας
Μαρία ΖαχαράκηΤο Φεβρουάριο, η Τουρκία έκανε 4 γεωπολιτικές κινήσεις. Τα βήματα με την Αίγυπτο, η συμφωνία με τη Σομαλία και το Τζιμπουτί, η βάση των μη επανδρωμένων στα Κατεχόμενα και η επίδειξη του ΚΑΑΝ μαζί με την προαναγγελία δεύτερου αεροπλανοφόρου, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ανοίγει το δρόμο στην ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.
Βάση Λευκόνοικου
Η λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους ενέκρινε τη μετατροπή του Λευκονοίκου ως τουρκικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV-UCAV. Αυτό αποτελεί προάγγελο μιας πολύπλευρης αλλαγής. Η στρατηγική σημασία του αεροδρομίου του Λευκονοίκου είναι πολύ μεγάλη για τις ενεργειακές κινήσεις και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία, καθώς δημιουργεί έναν μηχανισμό που θα ελέγχει τις θαλάσσιες περιοχές μέσω του εναέριου χώρου και να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός ο έλεγχος της γραμμής της Β.Συρίας, της Λιβύης και της Αιγύπτου για την προστασία της λεγόμενης τουρκικής ‘υφαλοκρηπίδας’ με drones.
2ο τουρκικό αεροπλανοφόρο
Κατόπιν οδηγίας Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ξεκίνησε ήδη τις προεργασίες για την κατασκευή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, μετά το Αναντολού, στο οποίο προβλέπεται να προσγειώνεται και απογειώνεται το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, που παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια ημέρα που ανακοινώνονταν κι η συμφωνία με τη Σομαλία.
Τουρκικό «στίγμα» στο Κέρας της Αφρικής
Η Λιβύη ήταν μόνο ένα κομμάτι του παζλ στην πολύ-επίπεδη εξόρμηση της Τουρκίας στην Αφρική, όπου η Άγκυρα από το 2010 έως το 2016 έχει ανοίξει 26 πρεσβείες. «Η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτικός πάροχος ασφάλειας, επιτρέποντας στις αφρικανικές χώρες να παρακάμψουν την επιλογή: δυτικά στρατεύματα στο έδαφός τους ή ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες», αναφέρει ο Michael Tanchum, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπασκέντ της Άγκυρας.
Τα πραξικοπήματα στην Αφρική, που ξεκίνησαν το 2020 από το Μάλι, άνοιξαν πόρτες ευκαιρίας στην Τουρκία, η οποία εκμεταλλευόμενη την αποτυχία της Γαλλίας, επιδιώκει να αναπληρώσει το κενό, έγραφε το KReport τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πέντε μήνες μετά, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε έκπληκτη την διείσδυση-κίνηση ματ της Τουρκίας στην Αφρική, υλοποιώντας τη στρατηγική που είχε χαράξει ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για πάνω από μία 10ετία.
Η Σομαλία, με μία ιστορική συμφωνία, εξουσιοδότησε την Τουρκία για τα επόμενα 10 χρόνια:
- να υπερασπίζεται τα χωρικά της ύδατα από πειρατές, τρομοκράτες, παράνομους αλιείς και απειλές από την Αιθιοπία
- να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας
- και σε αντάλλαγμα, θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από τους υπο-θαλάσσιους πόρους της Σομαλίας.
Τζιμπουτί και ο παράγοντας Υεμένη
Η Τουρκία αμέσως μετά τη Σομαλία υπέγραψε συμφωνία και με το Τζιμπουτί (ΒΔ της Σομαλίας), μια συμφωνία την οποία -μάλλον- επέβαλαν οι εξελίξεις στην Υεμένη, που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Οι προετοιμασίες για τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας ολοκληρώθηκαν και υπογράφηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Τζιμπουτί θα εκπαιδευτούν από την Τουρκία. Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας και της χώρας αυτής. Ο πορθμός Babulmendep, ο οποίος έχει πολύ σημαντική θέση στο διεθνές εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, βρίσκεται μεταξύ του Τζιμπουτί και της Υεμένης. Όταν οπτικοποιούμε τον χάρτη, βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κατά την οποία το τουρκικό ναυτικό αρχίζει να αποκτά μια σταθερή παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Περσικό Κόλπο.
Οι συμφωνίες τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και στη Δύση-ΗΠΑ οι συμφωνίες ερμηνεύτηκαν ως «η επιρροή της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής αυξάνεται» και η περιοχή αποκτά «τουρκικό στίγμα», ενώ άρχισαν να γίνονται γνωστές παρασκηνιακές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας και τους στόχους των συμφωνιών.
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή