Ελληνικό ενδιαφέρον για μεταφορά της βάσης Ιντζιρλίκ και των B61-12 στην Κρήτη
Μαρία ΖαχαράκηΜε τίτλο «Έγκριση πυρηνικής βόμβας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35» και υπότιτλο «Ο κίνδυνος μέσα: Β61-12» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εθνικιστική, «ευρασιατικού προσανατολισμού» και προσκείμενη στο Πατριωτικό κόμμα του Dogu Perincek εφημερίδα Ayd?nl?k, στο οποίο καταγράφονται τα εξής:
Το F-35A Joint Strike Fighter έχει πιστοποιηθεί ότι φέρει πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12. Αυτές οι βόμβες βρίσκονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, εκτός από τις ΗΠΑ. Ο Russ Goemaere, εκπρόσωπος του κοινού προγράμματος F-35, ανακοίνωσε ότι το F-35A Joint Strike Fighter έχει πιστοποιηθεί για να φέρει πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12.
Ενθουσιασμός από την Αθήνα
Η κυβέρνηση της Αθήνας, που έχει φτάσει στο σημείο της πλήρους παράδοσης στις ΗΠΑ, ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για τη μεταφορά της βάσης του Incirlik και των πυρηνικών βομβών στην Ελλάδα.
Ήδη το 2017, πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι αξιολογείται το ενδεχόμενο μετακίνησης δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από το Incirlik στη βάση της Κρήτης και ότι ενδιαφέρονται για αυτό το ενδεχόμενο γιατί θα «αδυνάτιζε» την Τουρκία. Το 2018, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ron Johnson σημείωσε ότι οι εντάσεις με την Τουρκία είχαν επιταχύνει την πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ από το Incirlik. «Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή», είχε πει ο Johnson, «αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε την πραγματικότητα της κατάστασης. Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε την Ελλάδα ως εναλλακτική».
Τούρκοι ειδικοί επιμένουν ότι οι πυρηνικές βόμβες στο Incirlik καθιστούν την Τουρκία άμεσο στόχο.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ