Κόσμος | 23.03.2024 14:07

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 143 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση

Newsroom

Ο απολογισμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143, δήλωσε στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός, τον οποίο έχει δώσει η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ανέρχεται σε 115 νεκρούς.

Για επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Πούτιν κάνει λόγο το Κίεβο

Η πρώτη τοποθέτηση των Ουκρανών, μετά τον ισχυρισμό της FSB πως οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν για το μακελειό στη Μόσχα σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και είχαν επαφές με το Κίεβο, ήρθε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης (CPD) του Συμβουλίου ανέφερε πως η επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, στα προάστια της Μόσχας, μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν έτσι μια σειρά από νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μπορεί να είναι μια επιχείρηση των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών για να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν ένα νέο κύμα επιθέσεων. Οι κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνουν ήδη αυτή την εκδοχή», αναφέρει το μήνυμα της υπηρεσίας στο Telegram.

Η CPD υπενθύμισε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου και συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

«Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας έχει ήδη δηλώσει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κρασνογκόρσκ είναι μια σκόπιμη πρόκληση των ειδικών υπηρεσιών του Πούτιν, για την οποία η διεθνής κοινότητα είχε προειδοποιήσει», τόνισε η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης πρόσθεσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις με μεγάλο αριθμό νεκρών Ρώσων πολιτών, όπως η έκρηξη στη Μόσχα το 1999 και η ομηρία σε μιούζικαλ το 2002, χρησιμοποιήθηκαν ήδη από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και την επίθεση κατά του τσετσενικού λαού.

ΡωσίαΗΠΑΜόσχαΟυκρανίαειδήσεις τώρα