Κόσμος | 23.04.2024 16:41

Ερντογάν: «Είμαστε σαν σάρκα και οστά με τους Παλαιστίνιους» - Τι απάντησε στο ερώτημα για το αν η Χαμάς θα πάει στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε από το Ιράκ μετά από μια σημαντική επίσκεψη. Στο αεροπλάνο, αξιολογώντας την επίσκεψή του στη Βαγδάτη μετά από 13 χρόνια, υπογράμμισε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα της Γάζας είναι το σημαντικότερο στον μουσουλμανικό κόσμο.

Υπογράμμισε τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις τόσο με τη Χαμάς όσο και με ηγέτες άλλων χωρών.

«Πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα. Απέναντι σε αυτές τις αλήτικες, δολοφονικές συμπεριφορές του Ισραήλ, εμείς θα καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να κινητοποιήσουμε τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και να λάβουμε κάποια κοινά μέτρα μαζί της. Αν ο ισλαμικός κόσμος δεν έρθει στα συγκαλά του μετά από αυτή την αλυσίδα σφαγών που φτάνει στα πρόθυρα γενοκτονίας, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να χάσει τελείως τα αντανακλαστικά του», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με σθένος την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς τους Παλαιστίνιους, υποδηλώνοντας και πάλι την έντονη συναισθηματική σύνδεση της Τουρκίας με τον παλαιστινιακό λαό.

«Είμαστε σαν σάρκα και οστά με τους αδελφούς μας. Όταν πονάνε οι ψυχές τους, δεν θα πρέπει κανείς να νομίζει ότι εμείς κοιμόμαστε αναπαυτικά. Όσοι προσπαθούν να μας χωρίσουν από τα αδέλφια μας στη Γάζα, τη Ναμπλούς, την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα και όλες τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις, απατώνται οικτρά», είπε.

Η Χαμάς θα έρθει στην Τουρκία;

Επιπλέον, ο Ερντογάν σχολίασε για πρώτη φορά τους ισχυρισμούς περί άσκησης πίεσης σε μέλη της Χαμάς στο Κατάρ και ότι η διοίκηση της Χαμάς σκέφτεται το ενδεχόμενο να έρθει στην Τουρκία. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν είναι ενήμερος για καμία αλλαγή θέσης του Κατάρ.

«Δεν έχω λάβει καμία πληροφορία σχετικά με τη θέση τους στο Κατάρ. Ούτε έχω ακούσει τίποτα από τον Εμίρη του Κατάρ ότι θα έκανε βήμα εναντίον των αδελφών μας στο Κατάρ. Δεν νομίζω ότι θα έκανε ένα τέτοιο βήμα. Η ειλικρίνειά του απέναντί τους, η στάση του απέναντί τους, τους αντιμετώπιζε ως μέλη της οικογένειάς του. Δεν νομίζω ότι αυτή η στάση απέναντί τους θα αλλάξει», είπε.

«Χίτλερ της σύγχρονης εποχής ο Νετανιάχου»

Αποκαλώντας τον ξανά «Χίτλερ» της σύγχρονης εποχής τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε για άλλη μια φορά αποφασισμένος να μην αφήσει ατιμώρητα τα εγκλήματα του Νετανιάχου και των συνεργών του.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο Νετανιάχου, που είναι ο Χίτλερ της εποχής μας, και οι συνεργοί του δεν θα γλιτώσουν χωρίς να λογοδοτήσουν. Όσο και να προσπαθεί να γλιτώσει, εμείς θα τον ακολουθούμε. Μια μέρα, η δικαιοσύνη θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν για τους αθώους και για τους καταπιεσμένους. Κι αν δεν το κάνει η δικαιοσύνη, θα το κάνει η ιστορία».

Κοινή στρατιωτική επιχείρηση με το Ιράκ το καλοκαίρι κατά ΡΚΚ

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε μόνο στα θέματα της Γάζας. Αναφέρθηκε και στις επαφές του στο Ιράκ κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η οργάνωση PKK θα αναγνωριστεί επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση. Όσον αφορά την πιθανή επιχείρηση με το Ιράκ, επεσήμανε ότι η εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής είναι και προς το συμφέρον του Ιράκ.

«Και στο Ιράκ και στη Συρία, κυρίως ο βάλτος της τρομοκρατίας θα αποξηραθεί όχι μόνο με τις δικές μας προσπάθειες αλλά και από τις κοινές προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και πέρα από τα σύνορά μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς θα αφανίσουμε την τρομοκρατία. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ξεπεράστηκε ακόμα ένα κρίσιμο κατώφλι

Όσον αφορά το έργο της Αναπτυξιακής Οδού, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η τετραμερής συμφωνία για τον νέο εμπορικό δρόμο από τον Περσικό στην Ευρώπη αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο για τις σχέσεις των χωρών της περιοχής.

«Με το τετραμερές μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε, έχουμε ξεπεράσει ακόμη ένα κρίσιμο κατώφλι» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Κάναμε ένα ιστορικό βήμα για να προσδώσουμε στις σχέσεις μας μια θεσμική, εποικοδομητική και παραγωγική ταυτότητα».

Νέα τάξη πραγμάτων, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, πρόσφατα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» όταν μιλούσε για τα γεγονότα του 1915. Περιορίστηκε στο «μεγάλη καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις δηλώσεις Πασινιάν, λέγοντας ότι «πλέον δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή. Έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις αβάσιμες εμμονές. Είναι πάντα καλύτερο να ενεργούμε με βάση τις πραγματικότητες της εποχής μας, παρά να δρούμε με βάση επινοημένες ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει πλέον και ο Πασινιάν.

Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσετε έναν νέο οδικό χάρτη σε ρεαλιστική βάση. Ελπίζω ότι η Αρμενία θα απαλλαγεί από το σκοτάδι που την έχει υποδουλώσει η Διασπορά της και θα επιλέξει το δρόμο του νέου ξεκινήματος για ένα καλύτερο αύριο. Οι πόρτες των ευκαιριών δεν θα παραμείνουν ανοιχτές για πάντα.

Όσο είναι ανοιχτές θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλά. Όχι μόνο η διασπορά, αλλά και πολλοί άλλοι υποκινητές προσπαθούν να επηρεάσουν την Αρμενία σε αυτή τη διαδικασία, όπως έχετε παρατηρήσει. Είμαστε ενήμεροι γι' αυτά. Έχουμε επίσης διατυπώσει τις προειδοποιήσεις μας κατά καιρούς. Ελπίζω ότι η Αρμενία θα επιλέξει το σωστό δρόμο και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή».

ΠαλαιστίνηΧαμάςειδήσειςΑρμενίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκία