Κόσμος | 24.04.2024 22:15

Τουρκία: Λάδι στη φωτιά της Μ. Ανατολής βάζει ο Γιαϊτζί - «Να υπογράψουμε συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Παλαιστίνη»

Newsroom

Ο αρχιτέκτονας του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, υποναύαρχος εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, φαίνεται να επιδιώκει να βάλει ακόμη περισσότερο στη γωνία της Δύσης την Τουρκία και να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις της Άγκυρας, η οποία ήδη έχει προκαλέσει το σούφρωμα των φρυδιών της διεθνούς κοινότητας με τη στάση της υπέρ της Χαμάς και τις φωτογραφίες με τους ηγέτες της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Επαναφέροντας την πρότασή του για σύναψη συμφωνίας θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης, ο Γιαϊτζί επωφελείται της κρίσης στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας, με δηλώσεις που έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την θέση της Δύσης και των γειτονικών χωρών στην ανατ. Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει μια νέα ευκαιρία να υπογράψει μνημόνιο αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Παλαιστίνη, μετά το σύμφωνό της για ΑΟΖ με τη Λιβύη το 2019, λέει ο υποναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, καθώς μια τέτοια συμφωνία θα ωφελούσε πολύ τόσο την Τουρκία όσο και την Παλαιστίνη.

«Με αυτό το σύμφωνο, η Παλαιστίνη θα αναγνωρίσει νομικά τόσο τα δικαιώματά της στις θάλασσες όσο και στη Λωρίδα της Γάζας ως δικά της. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, η Παλαιστίνη θα έχει θαλάσσια περιοχή διπλάσια από το έδαφός της. Η Γάζα θα έχει πάνω από 20 φορές μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση. Θα καταγραφεί ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Παλαιστίνη. Η Τουρκία θα αποκτήσει τόση επιπλέον θαλάσσια έκταση όση έχει η Κύπρος. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο σε αυτή τη συμφωνία. Είπα και στην κυβέρνηση τις απόψεις μου για αυτό το θέμα».

Ο Τούρκος υποναύαρχος δεν παραλείπει να βάλει για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας για τις αξιώσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τη διαφορά μεταξύ του ελληνικού επιχειρήματος περί κράτους-Αρχιπελάγους και της (τουρκικής) νομικής θεωρίας.

«Οι αξιώσεις της Ελλάδας για την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνουν καλά αντιληπτές», σημειώνει ο Γιαϊτζί, αμφισβητώντας το επιχείρημα της Ελλάδας ότι ως κράτος-αρχιπέλαγος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ΑΟΖ και για τα νησιά.

«Αυτή η θέση σημαίνει ότι τα σύνορά της ξεκινούν από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του αρχιπελάγους. Πρέπει να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτή τη θέση, η οποία δεν έχει νομική ισχύ, και να την εξηγήσουμε στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος ηπειρωτικό. Δεδομένου ότι δεν είναι κράτος αρχιπέλαγος, η ηπειρωτική χώρα της δεν είναι αρκετά κοντά σε άλλα κράτη για να μοιράζεται την ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο».

Προειδοποίηση από τον Γιαϊτζί: Δεν πρέπει να αποσύρουμε το Αμπντουλχαμίντ

Την ίδια ώρα, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόσυρση των ερευνητικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες, προειδοποιεί, επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίας πλοίων σεισμικών ερευνών και γεωτρύπανων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, απαντώντας από το Ulusal Kanal, στις φήμες που θέλουν το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, το οποίο τώρα δραστηριοποιείται στην ανατολική Μεσόγειο, να μετακινείται στη Μαύρη Θάλασσα, σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, ενδέχεται  η Τουρκία να εισέλθει σε επικίνδυνη πορεία για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και προτείνει να δοθούν τα γεωτρύπανα στο ψευδοκράτος για έρευνες, αν η Τουρκία κωλύεται...

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε βγει στις περιοχές του χάρτη της Σεβίλλης και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα, παρά μόνο να αφήσουμε ένα πλοίο, η ΕΕ συνεχίζει τις προσβολές και τις απειλές της στην τελευταία της έκθεση. Και εμείς θα απαντήσουμε σε αυτή την έκθεση υποχωρώντας; Θα ταίριαζε κάτι τέτοιο σε αυτό το έντιμο έθνος; Αν υποχωρήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιστρέψουμε. Δεν μπορείτε να υπερασπίζεστε τα δικαιώματά σας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη με στρατιωτικά πλοία. Αλλά μπορείτε να τα υπερασπιστείτε με πλοία σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία για να τα υπερασπιστείς, πρέπει να βάλεις εκεί έναν φρουρό. Εμείς έχουμε δύο γεωτρύπανα. Τι κάνει το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις; Αράζουν. Ας δώσουμε τα πλοία στην ΤΔΒΚ. Αυτό θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το μέλλον αυτής της χώρας και αυτού του έθνους είναι στις θάλασσες», ανέφερε.

Μέση ΑνατολήΤουρκίαειδήσειςειδήσεις τώρα