Κόσμος|03.05.2024 06:32

Ερντογάν μαινόμενος, μετά την ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ: Πυρά κατά της Ουάσινγκτον, «κεραυνοί» κατά Ισραήλ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ακύρωση του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον φαίνεται και πάλι έγινε επιθετικός απέναντι στις ΗΠΑ γιατί δεν έχει ανάγκη να είναι προσεκτικός πια, για να μη χαλάσει το... κλίμα.

«Κανείς δεν είναι γενναίος να πει φτάνει πια στο Ισραήλ»

Χαρακτήρισε «υποκρίτρια» την Αμερική γιατί δίνει μαθήματα ελευθερίας την ώρα που στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 35 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. «Κανείς δεν είναι γενναίος να πει φτάνει πια στο Ισραήλ», αλλά η Τουρκία έχει λάβει τη γενναιότερη στάση στην κρίση της Γάζας, ισχυρίστηκε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, η Τουρκία σταμάτησε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς το Ισραήλ. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία περιόρισε τις εξαγωγές 54 προϊόντων στο Ισραήλ, λόγω της κατοχής στη Γάζα, τώρα αν η είδηση του Bloomberg επαληθευτεί εδώ μιλάμε για 100% διακοπή των εμπορικών σχέσεων.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, το 76% των οποίων ήταν εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ. Και μετά την είδηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz προέβη σε δήλωση λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ερντογάν παραβίασε τις συμφωνίες με το Ισραήλ: «Κλείνοντας τα λιμάνια προς το Ισραήλ, ο Ερντογάν ενεργεί σαν δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Έδωσα εντολή να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις για την Τουρκία και το Ισραήλ θα βγει από αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή οικονομία».

Και την ίδια ώρα, δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν και κατά της Ευρώπης και ολόκληρης της Δύσης με σημαία του το Ισλάμ με μια δόση ισλαμικού πατριωτισμού. Την Μ. Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέδειξε τη χώρα του ως την ιερή αγελάδα του Ισλάμ, δηλαδή ως το μόνο έθνος που κρατάει τη σημαία της μουσουλμανικής θρησκείας ψηλά σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε αιχμηρές κατηγορίες κατά της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ «Ναζί. Έχει κυριευτεί από μία «ναζιστική τρομοκρατία», όπως είπε κι επανήλθε στη γνωστή ρητορική της «εθνικής καταδίωξης» στόχος όλης της Δύσης είναι η μουσουλμανική Τουρκία, ισχυρίστηκε σήμερα. Θέλουν να τη φιμώσουν, διατράνωσε, δεν υπάρχει Δημοκρατία, είπε ο Ερντογάν, στη Δύση, τα όρια της δημοκρατίας της τα χαράσσει το Ισραήλ.

Λωρίδα της ΓάζαςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΤουρκίαειδήσεις τώρα