Κόσμος|03.05.2024 13:23

Γαλλία: Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κατάληψης του Sciences Po στο Παρίσι

Newsroom

Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρησή της για την απομάκρυνση πολλών δεκάδων φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών που έχουν καταλάβει από χθες το κεντρικό κτίριο της περίβλεπτης σχολής Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι, ανέφεραν δημοσιογράφοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας φοιτητής που ήταν μέσα στη σχολή είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 50 από τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει στην καθιστική διαμαρτυρία παρέμεναν στον χώρο τη στιγμή που μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικοί.

Άλλοι μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί.

Το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό σήμερα και γύρω από το κεντρικό κτίριο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Ζακ, ένας φοιτητής που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, είπε ότι ήταν ένας από τους περίπου 70 που πέρασαν τη νύχτα τους στο πανεπιστήμιο. Είπε στο Reuters ότι το πρωί σήμερα οι ακτιβιστές απέρριψαν το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου να εκκενώσουν μεγάλο μέρος του κτιρίου και να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο.

Μιλώντας πριν από την αστυνομική επέμβαση, ένας εκπρόσωπος του Sciences Po είπε ότι το πανεπιστήμιο αναζητούσε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με τους φοιτητές και ότι ορισμένα παραρτήματά του στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ επηρεάστηκαν επίσης από τις κινητοποιήσεις. Το Sciences Po στη Λιόν, που δεν σχετίζεται με εκείνο του Παρισιού, είχε επίσης αποκλειστεί σήμερα από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ, σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλαν τα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια.

Την Πέμπτη ο διευθυντής του Sciences Po του Παρισιού, ο Ζαν Μπασέρ, απέρριψε τα αιτήματα των φοιτητών να αναθεωρήσει η σχολή τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια, ωθώντας τους έτσι να συνεχίσουν το κίνημά τους και τουλάχιστον ένα άτομο να προχωρήσει σε απεργία πείνας, σύμφωνα με έναν φοιτητή.

αστυνομίαΓαλλίακατάληψηΠαρίσιειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΠαλαιστίνη