Κόσμος|12.05.2024 17:49

Μητσοτάκης στην Άγκυρα: Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη

Μαρία Ζαχαράκη

Απομένουν μόλις λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης ασχολούνται εκτενώς με τη συνάντηση των δυο ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει με «σφιχτό» πρόγραμμα στην Άγκυρα, καθώς θα παραμείνει εκεί για μόλις τέσσερις ώρες, και κατά την κρίσιμη συνάντηση θα συζητηθούν πολλά θέματα, από τη διαδικασία έκδοσης βίζας στα ελληνικά νησιά μέχρι την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Τα τουρκικά Μέσα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η Μιλιέτ φιλοξενεί πρωτοσέλιδη συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Οζάι Σεντίρ. Αυτή πλαισιώνεται από άρθρο με τίτλο «Διπλωματία Μπακλαβά» και επιφυλλίδα του δ/ντη της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, με τίτλο «Μια σπάνια σύμπτωση». Επίσης, η έκδοση της Μιλιέτ περιλαμβάνει και ολοσέλιδο αφιέρωμα στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με τίτλο «Οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Γείτονα, ας μείνουμε έτσι για πολύ καιρό»

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία είναι κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα και στην εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο «Γείτονα, ας μείνουμε έτσι για πολύ καιρό». Δημοσιεύματα με ρεπορτάζ για τη συνάντηση και «τα θέματα που θα την απασχολήσουν» φιλοξενούνται σε φιλοκυβερνητικές εκδόσεις (Aksam, Yeni Akit, Yeni Safak, Milat, Dirilis Postasi). Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος (κεμαλικός και ευρασιανικής κατεύθυνσης) αγνοεί προς στιγμήν το θέμα της επίσκεψης, με την εξαίρεση το δημοσίευμα της «Cumhuriyet» με τίτλο «Έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» (ρεπορτάζ περί πιθανών θεμάτων στη συνάντηση). Οι Sozcu και Aydinlik προβάλλουν το θέμα της καταδίκης των Τούρκων κατηγορούμενων για κατασκοπεία στη Ρόδο.

Τέλος, οι ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητικές «Turkiye» και «Yeni Safak» αναφέρονται στην επίσκεψη υπογραμμίζοντας το θέμα της ζητούμενης εκλογής μουφτήδων από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Τα μάτια του λαού στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη - Η Δυτική Θράκη πιέζει για τα δικαιώματα της Λωζάνης - Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής Ibrahim Serif: Ο μουσουλμανικός λαός εδώ πρέπει να εκλέξει Μουφτή».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕλλάδαειδήσειςειδήσεις τώρα