Κόσμος|16.05.2024 18:50

Ρόμπερτ Φίτσο: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό

Newsroom

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

«Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Συζητήσεις για την αντικατάστασή του

Ο Φίκο, 59 ετών, πυροβολήθηκε πέντε φορές στην κεντρική πόλη Χάντλοβα την Τετάρτη. Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και υποβλήθηκε σε πολύωρη επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για την αντικατάστασή του, καθώς ακόμα και αν ξεπεράσει τον κίνδυνο τα τραύματα δεν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει σύντομα στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κατάσταση της υγείας του

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση του ασθενούς», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Robert Kalinak.

«Δυστυχώς, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, καθώς τα τραύματα είναι περίπλοκα», δήλωσε ο Kalinak, ο οποίος είναι υπουργός Άμυνας.

Η Miriam Lapunikova, η διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου FD Roosevelt στην Banska Bystrica, όπου νοσηλευόταν ο Fico, δήλωσε ότι «είχε πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς, οι συνέπειες των οποίων θα επηρεάσουν την ανάρρωσή του».

«Προς το παρόν, η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή και γι' αυτό θα παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας», πρόσθεσε.

πυροβολισμοίπρωθυπουργόςΣλοβακίαειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίας