Κόσμος|17.05.2024 21:41

Guardian: Αυτά είναι τα μηνύματα που έστελνε ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ στον Επστάιν - «Είναι Τζακπότ»

Newsroom

Τηλεφωνικά μηνύματα και συναντήσεις υποδηλώνουν μια φιλία μεταξύ του μάγου Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και του Τζέφρι Επστάιν. Τα μπλοκ με τα μηνύματα φαίνονται λίγο ξεθωριασμένα, αλλά ο γραφικός χαρακτήρας στα σημειωματάρια που είναι δεμένα με σπιράλ είναι αρκετά καθαρός.

Η λίστα με τα ονόματα

Το προσωπικό στην έπαυλη του Τζέφρι Επστάιν στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα χρησιμοποιούσε τα μπλοκ για να σημειώνει τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν τηλεφωνήσει στον πρώην χρηματοοικονομικό σύμβουλο, και μεταξύ 2004 και 2005, ένα γνωστό πρόσωπο φαίνεται ότι τηλεφωνούσε επίμονα.

Το όνομα στα μπλοκάκια είναι ένα όνομα που -μέχρι πρόσφατα- είχε δεχθεί πολύ λιγότερο έλεγχο: David Copperfield.

Σύμφωνα με τα αντίγραφα των τηλεφωνικών μπλοκ μηνυμάτων, που είδε ο Guardian, ο μάγος φαίνεται να έχει αφήσει μηνύματα για τον Επστάιν 16 φορές μέσα σε λίγους μήνες. Οι σημειώσεις στα μπλοκ περιλαμβάνουν σύντομα μηνύματα όπως "είναι σημαντικό" και "απλά τηλεφώνησα για να πω ένα γεια". Ένα από αυτά αναφέρει "είναι τζάκποτ" χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Άρνηση από τον Κόπερφιλντ

Σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις του αμερικανικού Guardian, οι δικηγόροι του Copperfield αρνήθηκαν ότι είχε αφήσει "πολλαπλά μηνύματα" για τον Epstein. "Οποιαδήποτε μηνύματα που είχαν αφεθεί θα είχαν αφεθεί από το γραφείο του πελάτη μας ως απάντηση σε αίτημα του Epstein για εισιτήρια σε μια παράσταση", δήλωσαν οι δικηγόροι.

Ο Guardian εξέτασε τις επαφές του Κόπερφιλντ με τον Επστάιν, έναν καταδικασμένο σεξουαλικό παραβάτη που αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας που περιλαμβάνει την εξέταση των καταγγελιών για σεξουαλικό παράπτωμα και ανάρμοστη συμπεριφορά του ταχυδακτυλουργού. Ο Κόπερφιλντ έχει αρνηθεί ότι έχει εμπλακεί ποτέ σε σεξουαλικό παράπτωμα ή ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τα τηλεφωνικά μηνύματα δεν ήταν οι μόνες φερόμενες επαφές μεταξύ του μάγου και του χρηματοοικονομικού συμβούλου. Ο Κόπερφιλντ φαίνεται να έχει συναντηθεί με τον Επστάιν τουλάχιστον τρεις φορές, σύμφωνα με συνεντεύξεις μαρτύρων, δικαστικά αρχεία και στοιχεία της αστυνομίας. Δύο θύματα του Επστάιν δήλωσαν ξεχωριστά στον Guardian ότι ήταν παρόντες σε αυτές τις συναντήσεις - ο ένας σε ένα δείπνο στο σπίτι του Επστάιν το 2004 και ο άλλος στην "αποθήκη" του Κόπερφιλντ στο Λας Βέγκας την ίδια χρονιά.

Η σχέση των δύο ανδρών

Είχαν στενή σχέση οι δύο άνδρες; Οι δικηγόροι του επιμένουν ότι όχι. Είπαν ότι ο Copperfield - ο οποίος δεν έχει σχολιάσει στο παρελθόν τη σχέση του με τον Epstein - «δεν ήταν φίλος του Jeffrey Epstein».

Είπαν επίσης ότι αγνοούσε εντελώς τα "φρικτά εγκλήματα" του Epstein. "Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έμαθε γι' αυτά από τον Τύπο".

Η Sigrid McCawley, δικηγόρος, η οποία έχει εκπροσωπήσει πολλά θύματα του Epstein, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. «Ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δεν μπορεί να κρύψει ή να εξαφανίσει τη στενή φιλία του με τον Τζέφρι Επστάιν», δήλωσε η ίδια.

Η υποτιθέμενη σχέση του Copperfield με τον Epstein έγινε πρωτοσέλιδο πριν από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αφού το όνομα του ταχυδακτυλουργού ήταν μεταξύ εκείνων που αναφέρονταν σε πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά αρχεία σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τον Epstein. Η συμπερίληψη του ονόματος του Copperfield στα δικαστικά αρχεία δεν σημαίνει ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα ή ότι γνώριζε για την εγκληματική συμπεριφορά του Epstein.

Τα δικαστικά αρχεία περιλάμβαναν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια υποτιθέμενη συνομιλία που είχε ο Copperfield με μια γυναίκα, την Johanna Sjoberg, η οποία χρόνια αργότερα θα κατηγορούσε τον Epstein ότι την κακοποίησε.

Σε ένορκη κατάθεσή της, η Sjoberg ισχυρίστηκε ότι είχε προσκληθεί σε δείπνο στο σπίτι του Epstein και της είχε προσφερθεί η ευκαιρία να συναντήσει τον διάσημο μάγο. Η Sjoberg επιβεβαίωσε στον Guardian ότι το δείπνο έλαβε χώρα το 2004.

Η Sjoberg - η οποία ήταν γύρω στα 20 τότε - ισχυρίστηκε στην κατάθεση ότι περίμενε στο σπίτι μαζί με μια κοπέλα που δεν είχε γνωρίσει ξανά και φαινόταν πολύ νέα. Κατέθεσε ότι ο Copperfield «έκανε κάποια μαγικά κόλπα». Είπε ότι πίστευε ότι ο Copperfield και ο Epstein ήταν φίλοι.

Ο Επστάιν διατηρούσε μια καλά εδραιωμένη «επιχείρηση» εκείνη την εποχή, στρατολογώντας κορίτσια και γυναίκες για να του κάνουν μασάζ που στο τέλος υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Epstein πλήρωνε τις νεαρές γυναίκες για να στρατολογήσουν άλλες που γνώριζαν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Copperfield συμμετείχε σε αυτό το σύστημα.

Στην κατάθεσή της, ένας δικηγόρος ρώτησε τη Sjoberg: «Συζήτησε ποτέ ο Copperfield μαζί σας την εμπλοκή του Jeffrey με νεαρά κορίτσια;»

Εκείνη απάντησε: «Με ρώτησε αν γνώριζα ότι τα κορίτσια πληρώνονταν για να βρουν άλλα κορίτσια».

Κληθείς από τον Guardian να εξηγήσει το σχόλιό του προς τον Sjoberg, οι δικηγόροι του Copperfield δήλωσαν σε γραπτή απάντηση ότι «είχε ακούσει μια φήμη για κορίτσια που πληρώνονταν για να φέρουν άλλα κορίτσια στην κατοικία του Epstein».

Ρώτησε τη Sjoberg σχετικά με αυτό «από έκπληξη (και ανησυχία γι' αυτήν)», είπαν οι δικηγόροι του. Όταν η Sjoberg δεν είπε τίποτα που να «ενισχύει τη φήμη» και δεν εξέφρασε ανησυχία, ο Copperfield εγκατέλειψε το θέμα, δήλωσαν οι δικηγόροι του, καθώς «δεν θα έβλεπε κανένα λόγο να επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές ή να θέσει το θέμα σε άλλους».

Το τηλεφώνημα του «Μάγου»

Τα βιβλία μηνυμάτων που κατασχέθηκαν από την αστυνομία το 2005 από το σπίτι του Επστάιν στη Φλόριντα στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τον Επστάιν προσφέρουν στοιχεία για το με ποιους είχε επαφή πριν του απαγγελθούν κατηγορίες ένα χρόνο αργότερα για προσέλκυση στην πορνεία και περίπου 14 χρόνια πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εμπορία παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Άφησε μηνύματα για τον Epstein 16 φορές μέσα σε τρεις μήνες.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης μια μικρότερη παρτίδα από μπολοκάκια από το 2002 και το 2003, στα οποία δεν υπάρχει καμία καταγραφή κλήσεων από τον Κόπερφιλντ.

Το πρώτο χρονολογημένο μήνυμα προς τον Epstein από τον Copperfield στα μαξιλάρια, στις 21 Νοεμβρίου 2004, έχει ως εξής: «είναι σημαντικό».

Ορισμένα από τα μηνύματα φαίνεται να υποδηλώνουν μια οικειότητα μεταξύ του Copperfield και του Epstein. Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου στις 7.05 μ.μ., όπως καταγράφουν τα μπλοκ μηνυμάτων, ο ταχυδακτυλουργός άφησε ένα μήνυμα ότι «μόλις τηλεφώνησε για να πει ένα γεια». Δέκα ημέρες αργότερα καταγράφουν ότι άφησε άλλο ένα μήνυμα που έλεγε το ίδιο πράγμα.

Ένα άλλο μήνυμα αναφέρει: «Τηλεφώνησε ο μάγος Ντέιβιντ».

Στις 9 Ιανουαρίου 2005, ο Epstein είχε ένα μήνυμα από τον Copperfield και ένα άλλο από έναν από τους βοηθούς του Copperfield, ο οποίος φαίνεται να κανονίζει για να δει ο Epstein ένα από τα σόου του μάγου.

«Η 28η του μηνός θα είναι η καλύτερη μέρα για να έρθει και να δει το σόου», αναφέρει. «Η παράσταση αρχίζει στις 8.30». Ο Κόπερφιλντ βρισκόταν στη Φλόριντα σε περιοδεία εκείνη την περίοδο και σύμφωνα με τα αρχεία, έδινε παράσταση στο Carol Morsani Hall στην Τάμπα το συγκεκριμένο βράδυ. Το επόμενο πρωί ο Copperfield τηλεφωνεί ξανά.

Τα μηνύματα που προκαλούν εντύπωση

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του σόου της 28ης Οκτωβρίου, όπως δείχνουν τα μπλοκ μηνυμάτων, ο Κόπερφιλντ άφησε περισσότερα μηνύματα για τον Επστάιν.

Σε ένα από αυτά, το μήνυμα έγραφε: «έχει κάποιες πληροφορίες», και έξι ημέρες πριν από το σόου: «είναι τζάκποτ».

Σε ένα άλλο, ο Copperfield ζήτησε από τον Epstein να του τηλεφωνήσει. Σε ένα άλλο, ο Copperfield είπε ότι μπορεί να τον βρει κανείς στο σπίτι του.

Μαζί με την άρνηση ότι ο Copperfield άφησε πολλαπλά μηνύματα για τον Epstein, οι δικηγόροι του μάγου δήλωσαν ότι «ποτέ» δεν τηλεφώνησε προσωπικά στον EpsteinΌταν ο Guardian πίεσε τους δικηγόρους του Copperfield για το θέμα αυτό - σημειώνοντας ότι ο απευθείας τηλεφωνικός αριθμός του Copperfield φαίνεται να υπάρχει στα μηνύματα - οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι δικηγόροι του Copperfield δήλωσαν ότι ο ίδιος και ο Epstein ήταν «το πολύ, γνωστοί» που συναντήθηκαν μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Ο Copperfield πίστευε, είπαν, ότι παρευρέθηκε στην έπαυλη του Epstein στη Φλόριντα μόνο μία φορά, για περίπου 15 λεπτά. Είπαν ότι επισκέφθηκε επίσης το σπίτι του Epstein στη Νέα Υόρκη.

Ο Alfredo Rodriguez, ο οποίος ήταν οικονόμος του Epstein στην έπαυλή του στο Palm Beach μεταξύ Σεπτεμβρίου 2004 και Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2005, κατέθεσε σε βιντεοσκοπημένη κατάθεση το 2009 ότι ο Copperfield ήταν στο σπίτι «ίσως δύο ή τρεις φορές» όταν ήταν παρών. Είπε ότι ο Copperfield «ήρθε στο σπίτι, έκανε κόλπα» και στη συνέχεια έφυγε.

Οι δικηγόροι του Copperfield δήλωσαν ότι ο Rodriguez «στερείται κάθε αξιοπιστίας». Ο Ροντρίγκεζ, ο οποίος πέθανε το 2015, καταδικάστηκε το 2012 για παρακώλυση της διαδικασίας επειδή δεν είπε στους εισαγγελείς ότι είχε στην κατοχή του τον τηλεφωνικό κατάλογο του Επστάιν -που συνήθως αναφέρεται ως «μαύρο βιβλίο» του- και επειδή προσπάθησε να τον πουλήσει.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί από τις προφανείς επαφές του Copperfield με τον Epstein είναι ποια ήταν η ακριβής φύση της σχέσης τους.

Πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Epstein, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι δύο άνδρες ήταν φίλοι. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Copperfield και ο Epstein είχαν επαφή μετά το 2005.

ειδήσεις τώραμάγοςΦλόρινταΤζέφρι Έπσταϊν