Κόσμος|20.05.2024 14:00

Τουρκία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακινητών που έστελνε λαθρομετανάστες στην Ελλάδα – Πως λειτουργούσε

Μαρία Ζαχαράκη

Στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου κυκλώματος διακινητών στην Τουρκία προχώρησε η τουρκική αστυνομία, που έστελνε παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ανέφερε ότι κατατέθηκε μήνυση κατά 47 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων λειτουργών, ενώ το κατηγορητήριο αποκαλύπτει τις μεθόδους και τις διασυνδέσεις του δικτύου που δραστηριοποιούνταν με απόλυτη μυστικότητα, ώστε να στέλνουν στην Ελλάδα παράνομα μετανάστες μέσω αεροδρομίων χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, μέσω πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με βάρκες ή περπατώντας μέσα από παραμεθόριες επαρχίες.

Ο εγκέφαλος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αναντολού από τη δικογραφία, οι ομάδες της αστυνομίας άρχισαν να εξετάζουν την υπόθεση στις 7 Ιουνίου 2023 μετά από αναφορά ότι ο Χακί Φατίχ Μπαλαμπάν εμπλέκεται σε λαθραία διακίνηση μεταναστών.

Μετά από παρακολούθηση, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις για τη σύλληψη των υπόπτων, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονταν σε 12 περιστατικά, πιάνοντας παράλληλα δεκάδες παράτυπους μετανάστες με σακίδια και υπνόσακους σε απάνθρωπες συνθήκες σε οχήματα, στοιβαγμένους και όρθιους, ενώ κατάσχεσαν κόφτες συρμάτων, πτυσσόμενες σκάλες και αδιάβροχα.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης σε βάρος 47 υπόπτων, 16 εκ των οποίων τέθηκαν υπό κράτηση, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Χακί Φατίχ Μπαλαμπάν ανήγαγε τη λαθραία διακίνηση μεταναστών σε επάγγελμα.

Πως λειτουργούσε η οργάνωση

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η οργάνωση, η οποία χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους, πλαστογραφούσε τα πιστοποιητικά διαμονής και τα επίσημα έγγραφα των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονταν παράνομα στην Τουρκία και φρόντιζε να τους στέλνει από τα αεροδρόμια με πλαστά διαβατήρια. Αναφέρθηκε επίσης ότι παράτυποι μετανάστες μεταφέρονταν στις περιοχές Αδριανούπολη, Ραιδεστό και Σαράντα Εκκλησιές, οι οποίες συνορεύουν με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και ότι διέσχιζαν τα σύνορα τη νύχτα με τα πόδια ή με πλαστικές και φουσκωτές βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ήταν ότι οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρονταν μαζικά στις τουρκικές επαρχίες των ακτών του Αιγαίου, τους επιβίβαζαν σε πλοία και στέλνονταν στα ελληνικά νησιά.

Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι οι κατηγορούμενοι τηρούσαν απόρρητο και επικοινωνούσαν ιδιωτικά μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μην τους παρακολουθούν εύκολα.

Απόστρατος αστυνομικός στην οργάνωση

Το κατηγορητήριο ανέφερε επίσης ότι ο Χασάν Γκιουλέρτσομπάν, συνταξιούχος αστυνομικός και ένας από τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης, συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης μεταναστών και ότι ο κατηγορούμενος αναλάμβανε καθήκοντα, όπως η οργάνωση εγγράφων και οχημάτων, προκειμένου να βρίσκει και να διακινεί λαθραία μετανάστες μαζί με μέλη της οργάνωσής του.

Ο Γκιουλέρτσομπάν, η κατάθεση του οποίου περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έπαιζε τάβλι με τον αρχηγό της σπείρας και ότι κρατούσε τους υπνόσακους και τα σακίδια στο γραφείο του για να τα πουλήσει.

Το κατηγορητήριο επεσήμανε ότι η ανάλυση του κινητού τηλεφώνου του Γκιουλέρτσομπάν αποκάλυψε ότι είχε επαφές και συνομιλίες με εν ενεργεία δημόσιους λειτουργούς και ότι ο Γκιουλέρτσομπάν κοινοποιούσε διαβατήρια και έγγραφα ταυτότητας πολλών ανθρώπων στην επικοινωνία του με τον αστυνομικό M.S. και τον συνταξιούχο αστυνομικό M.U. και συζητούσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν οι πληρωμές.

Ληξίαρχος έδινε στοιχεία ταυτότητας

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο E.B, δημόσιος υπάλληλος που εργαζόταν στη διεύθυνση ληξιαρχείου, κοινοποιούσε έγγραφα όπως ταυτότητες, διαβατήρια και αεροπορικά εισιτήρια, που ανήκαν σε πολλούς αλλοδαπούς, στον Χασάν Γκιουλέρτσομπάν και ότι βρέθηκαν τραπεζικές αποδείξεις που δείχνουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι έστελναν τα έσοδα από παράνομες συναλλαγές ο ένας στους λογαριασμούς του άλλου.

Αντιμέτωποι με ισόβια

Στο κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι Χακί Φατίχ Μπαλαμπάν, Ερτζάν Ουνγκιόρ και Χασάν Γκιουλέρτσομπάν ζητείται να καταδικαστούν σε ποινή κάθειρξης από 127 έως 298 χρόνια για «σύσταση οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος» και «λαθραία διακίνηση μεταναστών υποβάλλοντας περισσότερα από ένα άτομα σε εξευτελιστική μεταχείριση».

Στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου που έγινε δεκτό από το 58ο Πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης, η δίκη των κατηγορουμένων θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Τουρκίαμετανάστεςκύκλωμα διακίνησηςειδήσεις τώραειδήσεις