Κόσμος | 20.05.2024 15:39

Τζούλιαν Ασάνζ: Κέρδισε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ

Newsroom

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να προσφύγει εκ νέου κατά της απόφασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Τζούλιαν Ασάνζ περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία τη σημερινή ημέρα καθώς θα αποφασίζονταν ή η νέα αναβολή της υπόθεσης ή το τέλος του δρόμου ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης.

Σήμερα οι δύο δικαστές αποφάσισαν να επιτρέψουν στον ιδρυτή του WiliLeaks να προσφύγει εκ νέου κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Η δίωξή του

Στις ΗΠΑ διώκεται επειδή μετά το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 70.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Μάλιστα, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Τον Μάρτιο, το δικαστήριο καθυστέρησε την απόφασή του σχετικά με την έκδοσή του, καθώς οι δικαστές ζητούσαν μια σειρά από διαβεβαιώσεις, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ ότι δεν θα ζητούσαν τη θανατική ποινή για τον 52χρονο Αυστραλό πολίτη.

Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Belmarsh του Λονδίνου και σχεδόν επτά χρόνια πριν από αυτό κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στην αγγλική πρωτεύουσα προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη. Υποστηρίζει μάλιστα βότι η έκδοσή του έχει πολιτικά κίνητρα.

ειδήσειςΒρετανίαειδήσεις τώραΤζούλιαν Ασάνζδικαστήριο