Google: Το Doodle της τιμά το ακορντεόν και την πλούσια του ιστορία
NewsroomΗ Google τιμά την ιστορία του ακορντεόν, ενός από τα πιο αγαπημένα μουσικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το ακορντεόν έχει επηρεάσει σημαντικά διάφορα είδη μουσικής, όπως ποπ, τζαζ, λαϊκό και κλασικό και σαν σήμερα το 1829, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το όργανο που προέρχεται από τη γερμανική λέξη akkord (χορδή).
Στις 23 Μαΐου, το Google Doodle γιορτάζει το ακορντεόν σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα το 1829, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα όργανο με το όνομα ακορντεόν, που προέρχεται από τη γερμανική λέξη akkord (χορδή).
Η ιστορία του Ακορντεόν
Κατασκευαστές στη Γερμανία, στα τέλη του 1800 αύξησαν την παραγωγή ακορντεόν λόγω της δημοτικότητάς του μεταξύ των λαϊκών μουσικών σε όλη την Ευρώπη.
Τα πρώτα ακορντεόν είχαν κουμπιά στη μία πλευρά, καθένα από τα οποία παρήγαγε τον ήχο μιας ολόκληρης συγχορδίας. Εντυπωσιακά, το ίδιο κουμπί θα μπορούσε να παράγει δύο διαφορετικές συγχορδίες — μία όταν η φυσούνα επεκτεινόταν και μία άλλη όταν συστέλλονταν.
Καθώς οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο, η χρήση του ακορντεόν στη μουσική εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Οι σύγχρονες εκδόσεις μπορούν να παιχτούν είτε με κουμπιά είτε με πληκτρολόγιο σε στυλ πιάνου, ενώ ορισμένες διαθέτουν και τα δύο.
Επίσης μερικές φορές ενσωματώνουν ηλεκτρονικά στοιχεία, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν σε έναν ενισχυτή ή να δημιουργήσουν συνθετικούς ήχους. Σήμερα, το όργανο μπορεί να ακουστεί στη λαϊκή μουσική, τη λάτιν πόλκα, το ταγκό, τη μουσική Cajun και πολλά άλλα. Ένα γεγονός όπου το ακορντεόν είναι πάντα παρόν είναι το Oktoberfest. Αυτό το ζωντανό φεστιβάλ είναι γεμάτο καρναβαλική διασκέδαση, μουσική και παραδοσιακά ρούχα, όπως φορέματα Dirndl και lederhosen.
- HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
- Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
- Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
- Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων