Κόσμος|23.05.2024 12:42

Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ από Τουρκία - «Μπιζίμ ΠΑΟΚ» (Ο ΠΑΟΚ μας)

Μαρία Ζαχαράκη

Η στέψη του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητή Ελλάδας δίνει το έναυσμα σήμερα στην Τουρκάλα δημοσιογράφο, Γκιουλενγκιούλ Αλτινσάι, της "Τζουμχουριέτ", όχι μόνο να συγχαρεί τον "Μπιζίμ ΠΑΟΚ", όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι, για την επιτυχία του, αλλά να τονίσει και την επίδραση που εκπέμπει η ελληνική ομάδα στην ένωση διαφορετικών πολιτισμικά οπαδών και κοινωνιών.

«Όσοι παραμένουν αγνοί και ουσιαστικοί, όσοι εκτιμούν όχι τη νίκη αλλά την ελεύθερη συμβίωση, θα απαλλαγούν από το καθεστώς των "ακραίων".Παρεμπιπτόντως, χαίρομαι που κατέκτησε το πρωτάθλημα ο "Μπιζίμ ΠΑΟΚ" (ο ΠΑΟΚ μας), του οποίου είμαι φανατική υποστηρίκτρια και που τον αποκαλούν έτσι κατ' αυτόν τον τρόπο και οι οπαδοί του στην Τουρκία».

Για τη δημοσιογράφο της Τζουμχουριέτ, ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα ποδοσφαίρου. Αντιπροσωπεύει έναν φάρο πολιτισμού και κοινωνικής ενότητας που δεν γνωρίζει εθνικές διαφορές. Μέσα από την εμπειρία της, διηγείται την έντονη σύνδεσή της με τον ΠΑΟΚ, επισημαίνοντας το ρόλο του ως μοναδικής περίπτωσης που καταρρίπτει προκαταλήψεις και εθνικά στερεότυπα.

«Θα ήθελα να διηγηθώ μια ιστορία γι' αυτούς, μιας και αναφέρθηκα στο θέμα αυτό.

Ήταν ένας αγώνας του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Άρσεναλ-ΠΑΟΚ. Όσο και αν συμπαθούσα την Άρσεναλ, εκείνη τη μέρα υποστήριζα τον ΠΑΟΚ. Εξάλλου επρόκειτο για μια ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ. Επιπλέον ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με ασπρόμαυρα, με τον δικέφαλο αετό, μια ομάδα των Ρωμιών που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη.

Η Άρσεναλ σε εκείνον τον αγώνα είχε προηγηθεί με 1-0 στην έδρα της. Όταν ο αγώνας είχε φτάσει πολύ κοντά στη λήξη του, άρχισα να προσεύχομαι. Ζήτησα ευκαιριακά ένα γκολάκι όχι για μένα αλλά για τον Ατατούρκ. Τότε ο διαιτητής έδωσε αμέσως ένα πέναλτι και ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον γύρο με το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ!».

Ο ΠΑΟΚ για τους Τούρκους οπαδούς του αποτελεί -σύμφωνα με την Αλτινσάι- μια ομάδα που υπερβαίνει τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και διασκεδάζει με όσους ακραίους επιχειρούν να υποβιβάσουν την εθνική ταυτότητα της ελληνικής ομάδας, αποκαλώντας την ‘τουρκική’, στέλνοντάς τους ‘χαιρετίσματα’...

«Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις της Ελλάδας. Οι αντίπαλοί του πάντα τους κατηγορούν ότι είναι "Τούρκοι".

Στέλνω λοιπόν τα χαιρετίσματα μου σε όλους τους ακραίους από εδώ, μέχρι να φτάσουμε σε έναν φωτεινό κόσμο, όπου το να είσαι διαφορετικός δεν θα είναι ελάττωμα αλλά πλεονέκτημα...»

ΤουρκίαΠΑΟΚειδήσεις τώρα