Ευρωεκλογές 2024 - POLITICO: Ποια ονόματα «παίζουν» για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν;
NewsroomΟι ανώτατες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σύντομα και πάλι διαθέσιμες μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, με τη μάχη για το ποιος θα πάει τις πιο ισχυρές θέσεις να είναι σε εξέλιξη.
Ποια χώρα θα πάρει τη θέση του πανίσχυρου Επιτρόπου Εμπορίου και θα επιβλέπει τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο της ΕΕ με την Κίνα; Θα εξασφαλίσουν οι Πολωνοί ένα νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Άμυνας για να τα βάλουν με τους Ρώσους; Και ποιος θα αναλάβει να αστυνομεύει αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google ως ο επόμενος επικεφαλής της Ευρώπης για τον ανταγωνισμό;
Κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ παίρνει μια θέση επιτρόπου, αλλά γίνεται μάχη με νύχια και με δόντια για να καθοριστεί ποιος θα πάρει τι. Όπως γράφει το POLITICO, το εμπόριο και ο ανταγωνισμός είναι τα χαρτοφυλάκια με την πραγματική ισχύ και εκείνα του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της πολυγλωσσίας είναι το... «φιλί του θανάτου», δηλαδή τα πιο αδύναμα.
Τα ονόματα που «παίζουν» για τις θέσεις της Ελλάδας
Την προηγούμενη φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από κάθε χώρα να προτείνει δύο υποψηφίους -έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εάν επιστρέψει για δεύτερη θητεία, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διαδικασία.
Το POLITICO δημοσιεύει πληροφορίες για τους πιθανούς υποψηφίους από κάθε χώρα. Για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής πρόσωπα:
- Μαργαρίτης Σχοινάς (αντιπρόεδρος της Κομισιόν),
- Νίκη Κεραμέως (υπουργός Εσωτερικών)
- Σταύρος Παπασταύρος (πρώην υπουργός Επικρατείας)
- Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Εξωτερικών)
Επιθυμητό χαρτοφυλάκιο: Μετανάστευση, Άμυνα
Ποιος προτείνει τον υποψήφιο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι πιθανότητες να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει τον κ. Σχοινά στις Βρυξέλλες για δεύτερη θητεία είναι μεγάλες, ειδικά αν παραμείνει και η φον ντερ Λάιεν.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο