Κόσμος | 24.05.2024 00:11

Ιράν: Η πρώτη εκτίμηση του στρατού για το ελικόπτερο του Ραϊσί -Κηδεύτηκε ο ιρανός πρόεδρος

Newsroom

Το Γενικό Επιτελείο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δημοσίευσε την πρώτη έκθεσή του σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, κι ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν βρέθηκαν ίχνη από σφαίρες ή παρόμοια χτυπήματα στην άτρακτο του ελικοπτέρου. «Το ελικόπτερο έπιασε φωτιά μετά τη συντριβή του στο βουνό», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση επανέλαβε επίσης ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci εντόπισε τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με το πλήρωμα δύο άλλων ελικοπτέρων ενάμιση λεπτό πριν από το δυστύχημα.

Έθαψαν τον Ραϊσί

Ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν, κηδεύτηκε στη γενέτειρά του, τη Μασχάντ, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του. Ο 63χρονος σκληροπυρηνικός κληρικός αναπαύθηκε στον ιερό ναό του Ιμάμ Ρεζά, μιας σεβαστής μορφής του σιιτικού Ισλάμ.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν μεγάλο πλήθος συγκεντρωμένο σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της βορειοανατολικής πόλης πριν από την τελετή. Άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα της Κυριακής κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στο ορεινό βορειοδυτικό Ιράν.

Ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών του Ραΐσι, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, 60 ετών, ο οποίος κηδεύτηκε την Πέμπτη στον ναό του Σαχ Αμπντολ-Αζίμ στο Ρέι, ένα νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο οποίος θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στις 28 Ιουνίου, ήταν παρών εκεί για να κάνει τις προετοιμασίες για την ταφή, μετέδωσε το BBC.

Η ταφή του Εμπραχίμ Ραΐσι στο χρυσοποίκιλτο ιερό του Ιμάμ Ρεζά - μνημείο του όγδοου σιίτη ιμάμη - το οποίο θεωρείται το ιερότερο στο Ιράν, έγινε μετά από τριήμερες τελετές αλλού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το γεγονός της Πέμπτης ως "ιστορικό", ενώ ο δήμαρχος της Μασχάντ ανέφερε ότι "τρία εκατομμύρια πενθούντες" είχαν παραστεί - αριθμός σχεδόν ίσος με το σύνολο του πληθυσμού της πόλης.

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν επίσης για να παρακολουθήσουν τη μεταφορά του φέρετρου του μέσα από την ανατολική πόλη Μπιρτζάντ, όπου ο Ραΐσι ήταν εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων.

Την Τετάρτη, ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι από τους συμμάχους και τους γείτονες της χώρας συμμετείχαν σε εκδήλωση μνήμης στην Τεχεράνη.

ελικόπτεροσυντριβή ελικοπτέρουΕμπραχίμ ΡαΐσιΙράνειδήσεις τώρα