Κόσμος | 26.05.2024 14:37

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για πυραυλική επίθεση από τη Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς

Newsroom

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ για «εισερχόμενα πυρά» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από την επίθεση αυτή, σημειώθηκαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία της ισραηλινής μεγαλούπολης.  Σύμφωνα με τις IDF, περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Al Jazeera, αναφέρουν επίσης ότι οι σειρήνες ρουκετών ήχησαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Herzliya και Petah Tikva, εκτός από το Τελ Αβίβ.

Περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του μπαράζ, σύμφωνα με τους Times of Israel, που επικαλούνται τον στρατό. Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα, αναφέρουν οι αναφορές, προσθέτοντας ότι κάποιες άλλες προσγειώθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Την ευθύνη ανέλαβε το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων», σε δήλωσή του στο κανάλι της στο Telegram την Κυριακή.

«Πρέπει να κηρυχθεί επίσημα λιμός στη Λωρίδα της Γάζας»

Στο μεταξύ, 70 οργανώσεις (μεταξύ των οποίων το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης της Γενεύης και το Δικαστήριο των Βρυξελλών) καλούν όλες τις αρμόδιες αρχές και τα διεθνή όργανα να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση της πείνας, σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor που εδρεύει στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται σε ολόκληρο τον θύλακα εξαιτίας της χρήσης της πείνας από το Ισραήλ ως "όπλο πολέμου" κατά του παλαιστινιακού λαού - κάτι που σύμφωνα με τις οργανώσεις αποτελεί μέρος μιας γενοκτονίας, κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται.

«Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι τα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαΐου και προηγήθηκε την προηγούμενη ημέρα ο αποκλεισμός της εισόδου φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα της Ράφα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γάζαειδήσεις τώραΤελ ΑβίβΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΧαμάς