Κόσμος | 27.05.2024 08:31

Γάζα: «Άνθρωποι καιγόντουσαν ζωντανοί» - Το Ισραήλ χτύπησε καταυλισμό στη Ράφα

Newsroom

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, το βράδυ της Κυριακής.

Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας επιβεβαίωσε τα ισραηλινά πλήγματα σε αυτήν την περιοχή όπου, σύμφωνα με την υπηρεσία, διαμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, λόγω του πόλεμο του Ισραήλ. Ο απολογισμός των νεκρών στον καταυλισμό Ταλ Αλ-Σουλτάν είναι ακόμη απροσδιόριστος, αναφέρει γιατρός, προσθέτοντας ότι δεκάδες τραυματίστηκαν από τη φωτιά που ακολούθησε μετά τους βομβαρδισμούς.

«Κάηκαν ζωντανοί»

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS), ανέφερε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε σκηνές «κάηκαν ζωντανοί». Η PRCS δήλωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία της περιοχής «δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της σκόπιμης καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα από την ισραηλινή κατοχή».

Τοπικές πηγές ανέφεραν επίσης στο πρακτορείο ότι τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι έπληξαν τον καταυλισμό.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να διενεργηθεί έρευνα για τρεις βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Τρεις ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τρεις βομβαρδισμοί έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και τη 19η και την 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο.

«Αυτοί οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν οικογένειες και αφαίρεσαν απάνθρωπα τη ζωή 32 παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση της Αμνηστίας η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού».

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 17 επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και φωτογράφισε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν εντόπισε «καμιά απόδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις ή γύρω από τις τοποθεσίες οι οποίες στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» και δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που τού έθεσε.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ τεσσάρων και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως «εξουδετέρωσε» ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι «εξουδετέρωσε» τον Γιασίν Ράμπια και τον Χάλεντ Ναγκάρ, δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στην «Ιουδαία και Σαμάρεια», έναν βιβλικό όρο για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι Rabia και Nagar είχαν «σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια» και πρόσθεσε ότι και οι δύο «είχαν επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».

Πείνα και δίψα

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (...) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε την Κυριακή πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.

ΠαλαιστίνιοιΧαμάςειδήσεις τώρανεκροίΛωρίδα της ΓάζαςΓάζαΙσραήλ