Κόσμος|29.05.2024 17:26

Russiagate στην καρδιά της ΕΕ: Στο μικροσκόπιο βοηθός ακροδεξιού ευρωβουλευτή για μαύρο χρήμα από τη Ρωσία

Newsroom

Η βελγική αστυνομία ερεύνησε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το σπίτι στις ενός κοινοβουλευτικού στελέχους στις Βρυξέλλες που πιστεύεται ότι διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο» σε μια επιχείρηση ρωσικής παρέμβασης, δήλωσε ο εθνικός εισαγγελέας, μια υπόθεση που αποκαλύπτεται 10 μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν επίσης έρευνα στο γραφείο του υπαλλήλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατόπιν αιτήματος του Βέλγου ανακριτή που επιβλέπει την έρευνα για τη διαφθορά και τη ρωσική ανάμειξη.

Η υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο βελγικής έρευνας που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα σχετικά με φερόμενες πληρωμές σε ευρωβουλευτές για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας στον ιστότοπο «Voice of Europe»..

Μετά από μια τσεχική έρευνα σχετικά με τον ιστότοπο με έδρα την Πράγα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα φιλορωσικό δίκτυο παρεμβολής ήταν ενεργό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου. Ο στόχος, πρόσθεσε, ήταν να βοηθήσει στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας και να ενισχύσει «μια ορισμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό το θεσμικό όργανο».

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε ότι οι έρευνες αποτελούν μέρος «μιας υπόθεσης παρέμβασης, παθητικής διαφθοράς και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και σχετίζονται με ενδείξεις ρωσικής παρέμβασης».

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας αρνήθηκε να κατονομάσει τον ύποπτο, επικαλούμενος την καθιερωμένη πρακτική της μυστικότητας.

Επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην έρευνα, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τον ύποπτο ως Guillaume Pradoura, ο οποίος, όπως ανέφεραν, ήταν ο πρώην βοηθός του Maximilian Krah, του επικεφαλής υποψηφίου του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι δέχεται πληρωμές για συνεντεύξεις Voice of Europe, ισχυρισμοί που αρνείται σθεναρά. Ένας από τους βοηθούς του, ο Jian Guo, έχει επίσης συλληφθεί ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Pradoura είναι καταχωρημένος ως εργαζόμενος για τον Marcel de Graaff, έναν Ολλανδό ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Ο Pradoura και ο de Graaff δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Guardian για σχολιασμό.

ΡωσίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή Ένωση