Κόσμος|30.05.2024 23:07

Ισραήλ: Όχι στην πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός και ομήρους

Newsroom

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε σήμερα στους συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε απόψε το Κανάλι 12.

Επί της ουσίας, πρόκειται για αρνητική απάντηση στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία.

Ωστόσο, ο Χανέγκμπι είπε στις οικογένειες κατά τη συνάντηση νωρίτερα σήμερα ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία «πρώτου σταδίου» για την επιστροφή των ομήρων της λεγόμενης ανθρωπιστικής κατηγορίας στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέπληξε και προσέβαλε τους συγγενείς, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, ενώ μία γυναίκα συγγενής αποχώρησε από τη συνάντηση κλαίγοντας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξει άλλη 7η Οκτωβρίου» φέρεται να είπε. «Αν οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέσα σε εβδομάδες ή λίγους σύντομους μήνες, δεν έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», φέρεται να παραδέχτηκε ο Χανγκέμπι. «»Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε στη Γάζα και στο βορρά και μόνο τότε θα επανεκτιμήσουμε».

Η πρόταση της Χαμάς

Νωρίτερα, η  Χαμάς δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων/φυλακισμένων, εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα»

ΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραόμηροι