Κόσμος | 01.06.2024 21:12

Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η Ανατολική Μεσόγειος

Μαρία Ζαχαράκη

Συνάντηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, είχε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελευταία συνάντηση των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και δείχνει να σηματοδοτεί μια νέα φάση στις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα σχέδια της Τουρκίας για την Αν. Μεσόγειο

Αυτή η προσέγγιση βέβαια εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Αρχικά για το τί κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία σε συνδυασμό μάλιστα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας  ότι η ανατ. Μεσόγειος θα ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Τουρκία θέλει να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, πάντως έδωσε το στίγμα της τουρκικής πολιτικής σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η ειρήνη και η καλή γειτονία είναι μεν ο στόχος αλλά τα εθνικά συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα. Θέλω να υπογραμμίσω ότι, παρά τις προσπάθειές μας για μια ειρηνική επίλυση, δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουμε στα εθνικά μας συμφέροντα».  Οι δηλώσεις του αυτές υπογραμμίζουν  την αμετακίνητη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τα εθνικά της συμφέροντα, κάνοντας σαφές  ότι η Άγκυρα βρίσκεται στο σημείο που ήταν πάντα. Απλά δεν υπάρχει πλέον ο εμπρηστικός λόγος που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

ΛιβύηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσειςΑνατολική Μεσόγειοςειδήσεις τώρα