Κόσμος|03.06.2024 15:31

Τουρκία: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 75%, αλλά ο τσάρος της οικονομίας λέει «τα χειρότερα τελείωσαν»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει από τον Ιούνιο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας ανήλθε στο 75% τον Μάιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ διαβεβαίωσε ότι «τα χειρότερα τελείωσαν» και αναμένει πτώση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο.

Πώς κινείται ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η στέγαση και τα εστιατόρια. Τον Μάιο του 2023, ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 39,59%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 3,37% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο Σιμσέκ επανέλαβε ότι «τα χειρότερα τελείωσαν» και ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αποπληθωρισμού. Προέβλεψε επίσης ότι η μόνιμη πτώση του πληθωρισμού θα αρχίσει από τον Ιούνιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό να μειώνεται πιθανόν κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2024.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε προβλέψει κορύφωση του ετήσιου πληθωρισμού, εκτιμώντας το ποσοστό στο 38% μέχρι το τέλος του έτους, αναθεωρώντας την αρχική πρόβλεψη από 36% σε 38%. Ο στόχος της για το τέλος του 2025 παραμένει στο 14%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, έπειτα από χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών μεθόδων, επέστρεψε στην οικονομική ορθοδοξία μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια από 8,5% σε 50% από τον Ιούνιο 2023 έως τον Μάρτιο 2024. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στο 50% τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τη δέσμευση για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, αν επιδεινωθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού.

πληθωρισμόςειδήσεις τώραΤουρκία