Κόσμος | 10.06.2024 10:04

Τουρκικά ΜΜΕ για τις Ευρωεκλογές: «Η Ευρώπη σείεται από ακροδεξιές νίκες και εκλογικό σεισμό»

Μαρία Ζαχαράκη

Οι τριγμοί που προκάλεσαν οι Ευρωεκλογές σχολιάζονται ήδη έντονα στην Τουρκία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στις πολιτικές σκηνές διάφορων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μέχρι τη νίκη της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι δεν φείδονται σχολίων για τον «εκλογικό σεισμό» που έπληξε την Ευρώπη, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως την παραίτηση του Βέλγου πρωθυπουργού και τη διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου από τον Μακρόν.

Τι έγραψαν τα τουρκικά Μέσα

NTV

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές 

CNNTurk

Η μοιραία εκλογή της Ευρώπη 

Γενί Σαφάκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές του ΕΚ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών, αφού η ακροδεξιά ήρθε στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). 

Medyatava

Εκλογικός σεισμός στην Ευρώπη: Αποφάσισε να παραιτηθεί

Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε πολλές χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε πρόωρες εκλογές και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Κρου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί. 

Ντουβάρ

Εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Νίκη της ακροδεξιάς

Το κόμμα της φασιστικής Λεπέν ήρθε πρώτο στη Γαλλία, το AfD στη Γερμανία, η Ταυτότητα και η Δημοκρατία στην Ολλανδία, το FPO στην Αυστρία και η Ελληνική Λύση στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. 

ΚΙΕΦ: «Αντιδημοκρατικό το 3% της Ελλάδας»

Την ίδια ώρα, η Τσιγντέμ Ασάφογλου, πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), από τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, καταδίκασε το εκλογικό όριο του 3%, που ισχύει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το «αντιδημοκρατικό». Ασκώντας το εκλογικό της δικαίωμα στο χωριό Μίσχος, κοντά στην Κομοτηνή, στη δήλωση που έκανε προς τον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού εξέφρασε την επιθυμία της για πιο δίκαιες και δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

«Μακάρι να μην υπήρχε ο αντιδημοκρατικός νόμος του 3%, ο οποίος θεσπίστηκε για να εμποδίσει το κόμμα μας να μπει στο Κοινοβούλιο, μακάρι να μπορούσαμε να φωνάξουμε για τις αδικίες που υφιστάμεθα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα», δήλωσε η Ασάφογλου.

«Η Ελλάδα επιβάλλει αντιδημοκρατικά μέτρα»

Παράλληλα, το πρακτορείο Αναντολού προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τη χώρα που επιβάλλει αντιδημοκρατικά μέτρα, υποστηρίζοντας πως το εκλογικό όριο του 3% εισήχθη ειδικά για να αποτρέψει την εκλογή του Σαδίκ Αχμέτ, γνωστού πολιτικού για της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Ο Σαδίκ είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής το 1989, και σύμφωνα με το Αναντολή, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε το 1990 με την επιβολή αυτού του ορίου για να εξασφαλίσει ότι οι «ενοχλητικές» φωνές της μειονότητας δεν θα ακούγονται από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Ο Δρ. Αχμέτ Σαδίκ, γνωστός για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος βουλευτής στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα το 1989. Η κυβέρνηση της Ελλάδας προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του στις 24 Οκτωβρίου 1990, είχε επιβάλει το εκλογικό όριο του 3% τόσο για πολιτικά κόμματα όσο και για ανεξάρτητους υποψηφίους».

ευρωεκλογές 2024ΜΜΕΤουρκίαΕυρωεκλογέςειδήσειςειδήσεις τώρα