Κόσμος|12.06.2024 19:30

Φιντάν: Η Τουρκία διαθέτει Εξωτερική Πολιτική 360 μοιρών

Μαρία Ζαχαράκη

Την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Άγκυρας προσπάθησε να εξηγήσει για άλλη μια φορά ο Χακάν Φιντάν με αφορμή την παρουσία στην Άγκυρα του Βραζιλιάνου υπουργού Εξωτερικών, Mauro Vieira. Σύμφωνα με τον Φιντάν, η Τουρκία επιδιώκει να έχει έναν ολιστικό και παγκόσμιο προσανατολισμό, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.
«Η προσέγγιση αυτή υποδηλώνει μια στρατηγική 360 μοιρών, που δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές ή ζητήματα, αλλά εξετάζει κάθε γωνιά του πλανήτη και τις αλληλεπιδράσεις της», όπως δήλωσε.



Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ομάδα BRICS, μια ομάδα που απαρτίζεται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και της επιρροής της στο παγκόσμιο σκηνικό από μία διαφορετική -από τη δυτική- σκοπιά, o Φιντάν υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας σε κρίσιμες διεθνείς πλατφόρμες και την αναγκαιότητα να βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων, που διαμορφώνουν την παγκόσμια ατζέντα, προκειμένου να ασκεί επιρροή και να ενισχύει τη θέση της στον διεθνή χώρο.
«Πρέπει να ασκούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επιρροή της διεθνούς ατζέντας και του παγκόσμιου συστήματος. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, γι' αυτό αποδίδουμε σημασία στο να συμμετέχουμε σε κρίσιμες πλατφόρμες από τη μία ήπειρο στην άλλη και να αλληλοεπιδρούμε με τέτοια δυναμική που να επηρεάζει την παγκόσμια ατζέντα», υποστήριξε ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος δικαιολόγησε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση των BRICS, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που προάγει την ποικιλομορφία ταυτοτήτων και πολιτικών προσεγγίσεων.

«Οι BRICS παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Τουρκίας να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με διάφορους διεθνείς φορείς».

Βραζιλία και Τουρκία: Στο ίδιο μονοπάτι στην αεροπορική άμυνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Mauro Vieira, από την πλευρά του, έθεσε το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας. Αναγνωρίζοντας την τεχνολογική και βιομηχανική τεκμηρίωση της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, η Βραζιλία, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με μία χώρα στην άλλη άκρη του κόσμου καθώς, όπως είπε ο Vieira, οι ευκαιρίες που προσφέρει η Βραζιλία στη βιομηχανία αεροσκαφών αποτελούν έναν από τους τομείς όπου η συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

«Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Βραζιλία στη βιομηχανία αεροσκαφών.

Η Τουρκία έχει επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στην αμυντική βιομηχανία και θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του.

ΤουρκίαΒραζιλίαειδήσεις τώραΧακάν Φιντάν