Κόσμος|13.06.2024 17:50

Η Σμύρνη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου έρχονται πιο κοντά

Μαρία Ζαχαράκη

Νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των ακτών του Αιγαίου αναζήτησαν ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τζεμίλ Τουγκάι, που καλωσόρισε πρόσφατα τον δήμαρχο της Λέσβου, Παναγιώτη Χριστόφα, και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αλέξανδρο Κώνστα. Οι δηλώσεις τους αντικατοπτρίζουν μια φιλόδοξη προοπτική για αμοιβαίες συνεργασίες σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων της πολιτιστικής ανταλλαγής, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Απευθείας πτήσεις Σμύρνη-Μυτιλήνη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Παναγιώτης Χριστόφας, χαιρέτισε την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Σμύρνης-Μυτιλήνης και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη συνέχιση και ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως ο αθλητισμός, το εμπόριο και η οικονομία, προβλέποντας πιθανή συνεργασία και μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο πόλεων.

«Θα θέλαμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, όπως ο αθλητισμός, το εμπόριο και η οικονομία. Έχουμε ένα πανεπιστήμιο στη Λέσβο, το οποίο είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μπορεί επίσης να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων. Σας περιμένουμε σίγουρα. Σας ευχαριστούμε για τις πτήσεις Σμύρνη-Μυτιλήνη. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε απευθείας συγκοινωνία, είναι πολύ ωραίο».

Ενίσχυση τουριστικών δεσμών

Ο Αλέξανδρος Κώνστας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, προέκρινε την οργάνωση κοινών τουριστικών πακέτων, ώστε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η ανταλλαγή τουριστών μεταξύ των περιοχών.

«Ο αριθμός των θεωρήσεων στην πύλη για τη Λέσβο το Μάιο ήταν 1.800. Όχι μόνο για τη Λέσβο, αλλά για όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσθετες πτήσεις θα ήταν θετικό να καλύψουν αυτή τη ζήτηση. Η διοργάνωση εκδηλώσεων υποστηρίζει επίσης αυτή τη ζήτηση. Θα ήταν επίσης καλό για τα τουριστικά γραφεία να οργανώνουν αμοιβαία πακέτα. Είμαστε πάντα έτοιμοι για ό,τι θέλετε από το προξενείο».

Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές συνέργειες

Ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τζεμίλ Τουγκάι, εξέφρασε την επιθυμία για κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα της πολιτιστικής προβολής και των εκπαιδευτικών ανταλλαγών, προτείνοντας τη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης γαστρονομίας το επόμενο φθινόπωρο ή την άνοιξη. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να συνδυάσει τις γαστρονομικές παραδόσεις των δύο περιοχών με μουσική και δραστηριότητες που θα προσφέρουν μια εμπειρία πλούσια σε πολιτιστική ανταλλαγή.

«Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων. Μπορούν να υπάρξουν πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές συνέργειες και αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των πανεπιστημίων, ανταλλαγές φοιτητών. Μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινή εκδήλωση γαστρονομίας. Μπορούμε να το σχεδιάσουμε με τα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, που είναι κοντά μας. Μια τέτοια κοινή εκδήλωση γαστρονομίας θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με μουσική και διάφορες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο ή την άνοιξη. Θέλουμε να αυξηθεί ο αριθμός των φίλων μας».

Ο Ισικχάν Γκιουλέρ, πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Izdeniz, επισήμανε την ανάγκη για αυξημένη συνεργασία και στενότερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και νησιών του Αιγαίου.

«Το 2023, ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν από την Τουρκία στη Λέσβο ήταν περίπου 4.300. Αλλά ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στη Σμύρνη είναι 110. Η συνεργασία μας μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οι σχέσεις μπορούν να γίνουν πιο στενές».

Τουρκίαειδήσεις τώραΣμύρνηΑιγαίο