Κόσμος|17.06.2024 22:14

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες ευρω-θέσεις - Τα χαρτοφυλάκια που διεκδικεί η Ελλάδα

Newsroom

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών -άτυπη Σύνοδο Κορυφής- για την πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, καθώς και για την πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (Πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας).

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο στα πρόσωπα, καθώς κράτησε τις δυνάμεις του στην πρόσφατη εκλογική «μάχη» και είναι το πρώτο κόμμα στην Ευρώπη.

Τα ονόματα που «κλείδωσαν»

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ότι όλα συγκλίνουν στο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη θητεία. Πρόσθεσε ότι με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αυτή τη στιγμή έχει 190 έδρες, οι οποίες του δίνουν μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ενώ τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αναμένεται να έχει η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάια Κάλας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρειάζεται ομοφωνία και αν δεν υπάρχει τότε πηγαίνουν σε ψηφοφορία.

Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε στη δήλωση του προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία».

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στην κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συναντήσεις με Τουσκ, Μερτς και Φεϊχόο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο είχε νωρίτερα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΕΛΚ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι οι θέσεις που διεκδικεί η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία φαίνεται να αφορούν είτε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε την Ανταγωνιστικότητα, είτε τη Διεύρυνση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚομισιόνΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΕυρώπηΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσεις τώραειδήσεις