Κόσμος|30.06.2024 07:29

Αλέξης Τσίπρας: Ενθουσίασε με την ομιλία του στην Τουρκία - Το μήνυμα αντίστασης που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους

Μαρία Ζαχαράκη

Με μία φράση στα τουρκικά, το σύνθημα της σύγχρονης αντίστασης στην Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε το Σάββατο (29/6) να ενθουσιάσει για άλλη μια φορά την κοινή γνώμη της Τουρκίας. Κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης, ο πρώην πρωθυπουργός προέτρεψε τους νέους να «Μην σκύβουν το κεφάλι!», παραπέμποντας στο σύνθημα των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί το 2013 ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Το μήνυμα αντίστασης έγινε αμέσως πηχυαίος τίτλος στα περισσότερα μέσα της Τουρκίας, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους φοιτητές και ακαδημαϊκούς.

Η θάλασσα στοιχείο σεβασμού της αμοιβαίας κυριαρχίας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ανέδειξε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε κεντρικό ζήτημα, αναγνωρίζοντας τις ιστορικές προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές για συνεργασία, ενώ επικαλούμενος ένα στίχο του μεγάλου ποιητή της Τουρκίας Ναζίμ Χικμέτ, έδωσε μηνύματα συναδέλφωσης.

«Ο διάσημος ποιητής σας είπε: "Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχει ακόμη ταξιδέψει κανείς". Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι η ανατολική Μεσόγειος. Μια θάλασσα σεβασμού της αμοιβαίας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας προκρίνει Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη παραπομπής των ζητημάτων υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υποστηρίζοντας ότι οι λαοί των δύο χωρών αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις των προηγούμενων ετών, όπως η προσφυγική κρίση και η διατήρηση της ειρήνης στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, κι επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αμοιβαίο σεβασμό.

«Σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο και για τις ελληνο-τουρκικές διαφορές»

Αναφέρθηκε στην επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίλυσης διαφορών μέσω διαλόγου και προβάλλοντας την ως υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη νέα γενιά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Απευθυνόμενος στους φοιτητές, με το σύνθημα «Μη σκύβετε», τους ενθάρρυνε να παραμείνουν πιστοί στις αξίες τους και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον, συμβάλλοντας ενεργά στη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

«Boyun egme. – Κράτα το κεφάλι σου ψηλά.

Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα.

Έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια.

Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας.

Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε –στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας.

Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας.

Και να θυμάστε πάντα: boyun egme».

Ελληνοτουρκική ειρηνική συνύπαρξη

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από εντάσεις αλλά από συνεργασία, με στόχο την επίτευξη μιας σταθερής και ειρηνικής συνύπαρξης. Οι λαοί των δύο χωρών, ανέφερε, μπορούν και πρέπει να ζήσουν σε μια κοινότητα που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση.

«Η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή. Δεν γίνεται να κερδηθεί με μερικές θεαματικές χειρονομίες. Δεν έχει να κάνει με ηρωισμό. Σημασία έχει να είσαι επίμονος, να έχεις ανοιχτό μυαλό, αλλά προσηλωμένη ματιά στον στόχο.

Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε: αφήνοντας στην άκρη τις προκαταλήψεις μας, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον και τους νέους μας, καλύτερα», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες πολιτικούς την Τουρκία, έτυχε ευρείας αναγνώρισης σήμερα από τους Τούρκους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν ως τον πρωθυπουργό, που κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από τη μέγγενη της οικονομικής κρίσης και να επιλύσει το Μακεδονικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στον πρώην πρωθυπουργό απονεμήθηκε μάλιστα τιμητικός διδακτορικός τίτλος στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις ως ένας από τους αρχιτέκτονες της αλλαγής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός και για την ηγετική του ικανότητα στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς.

Τα τουρκικά Μέσα για τον Αλέξη Τσίπρα

Η τουρκική ιστοσελίδα ΧαμπέρΤουρκ προβάλλει ως έκτακτη είδηση την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού με τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Πανεπιστήμιο Koc: Μην σκύβετε το κεφάλι».

Η αντιπολιτευόμενη Σερμπεστιγέτ αναφέρει: «Ο σοσιαλιστής Τσίπρας είπε στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koc: ‘Μη σκύβετε το κεφάλι’».

«Mήνυμα Τσίπρα στα τουρκικά στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koc: ‘Μη σκύβεις το κεφάλι’», τονίζει η ιστοσελίδα Τ24.

Για «τουρκικό μήνυμα Τσίπρα», κάνει λόγο η αντιπολιτευόμενη Oda TV, προβάλλοντας επίσης στον τίτλο της τη προτροπή Τσίπρα στους νέους «Το κεφάλι ψηλά!».

ειδήσειςελληνοτουρκικάΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣυμφωνία Πρεσπών