Κόσμος|02.07.2024 13:29

Τουρκία: Εγκαθιστά νέο σύστημα υπηρεσιών κυκλοφορίας πλοίων στα Κατεχόμενα

Μαρία Ζαχαράκη

Την εγκατάσταση ενός νέου Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων στα Κατεχόμενα, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, σε μία νέα στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Το έργο, προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2026, θα επιτρέψει στην Τουρκία να αυξήσει την παρουσία της και να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τις θαλάσσιες διαδρομές στην επονομαζόμενη Γαλάζια Πατρίδα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας στην 3η σύνοδο κορυφής για τις θάλασσες της Τουρκίας.

«Προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο, έχουμε ξεκινήσει το έργο του Συστήματος Υπηρεσιών Κυκλοφορίας Πλοίων ανατολικής Μεσογείου που θα εγκατασταθεί στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θεού θέλοντος, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε το έργο μας το 2026. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα αυξήσουμε σημαντικά την κυριαρχία τόσο της χώρας μας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στη Γαλάζια Πατρίδα» τόνισε ο Ουράλογλου.

Σύμβολο ανεξαρτησίας στις θάλασσες 

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε επαναβεβαιώνοντας τη σημασία της Ημέρας Ναυτιλίας και Καμποτάζ, χαρακτηρίζοντάς την ως το σύμβολο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις θάλασσες και τη διασφάλιση της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Η Ημέρα Ναυτιλίας και Καμποτάζ, την 98η επέτειο της οποίας γιορτάσαμε με ενθουσιασμό χθες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της μεγάλης σημασίας που αποδίδει το αγαπημένο μας έθνος στις θάλασσες, που θεωρεί Γαλάζια Πατρίδα του.

Δράττομαι και πάλι της ευκαιρίας για να τιμήσω την Ημέρα Ναυτιλίας και Καμποτάζ, το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας στις θάλασσες, τη διασφάλιση της Γαλάζιας Πατρίδας μας», ανέφερε.

Ανατολική ΜεσόγειοςπλοίαΤουρκίαειδήσεις τώρα