Κόσμος | 02.07.2024 22:54

«Ο influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος καθολικός άγιος από τη γενιά των millennials - Η συγκινητική ιστορία του παιδιού

Newsroom

Ένας έφηβος από την Ιταλία που αγαπούσε τα βιντεοπαιχνίδια θα γίνει ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας από τη γενιά των millennials, αφού η διαδικασία αγιοποίησής του εγκρίθηκε από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Ο Κάρλο Ακούντις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών, ήταν γνωστός για τις δεξιότητές του στους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε για να διαδώσει την Καθολική πίστη και απέκτησε το παρατσούκλι «ο influencer του Θεού».

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος άγιος

Η αναγνώριση κάποιου ως άγιος στην Καθολική Εκκλησία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, αλλά η περίπτωση του Ακούντις προχώρησε γρήγορα, με τον έφηβο να αποκτά αφοσιωμένους ακολούθους σε όλο τον κόσμο.

Συχνά απεικονίζεται να φορά τζιν και αθλητικά παπούτσια, και η ιστορία του θεωρείται ότι βοηθά την Καθολική Εκκλησία να συνδεθεί καλύτερα με τη νεότερη γενιά στην ψηφιακή εποχή, έχοντας γίνει δημοφιλής μεταξύ των καθολικών νεανικών ομάδων.

Σύμφωνα με το CNN, η διαδικασία αγιοποίησης της Εκκλησίας απαιτεί κανονικά δύο θαύματα που αποδίδονται στον υποψήφιο, με κάθε φερόμενο υπερφυσικό γεγονός να εξετάζεται διεξοδικά. Τον Μάιο, αναγνωρίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο ένα δεύτερο θαύμα που αποδίδεται στον Ακούντις, απόφαση που άνοιξε το δρόμο για την ανακήρυξή του σε άγιο.

Έμενε ένα τελευταίο βήμα, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, όταν το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας είχε αποφασίσει να προχωρήσει η αγιοποίηση μετά την ψήφο των καρδιναλίων υπέρ της αγιοποίησης του Ακούντις, μαζί με άλλους 14. Η ημερομηνία της αγιοποίησής του δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αν και είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ιωβηλαίου της Καθολικής Εκκλησίας το 2025.

Η τελετή της αγιοποίησης, που αναμένεται να λάβει χώρα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες και να προεδρεύεται από τον Πάπα, θα είναι η στιγμή που ο Ακούντις θα ανακηρυχθεί επίσημα άγιος, πράγμα που σημαίνει ότι η Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο μπορεί να δώσει το όνομά του σε ενορίες και σχολεία και θα τον θυμάται ετησίως σε μια «ημέρα εορτής».

Ποιος ήταν ο «influencer του Θεού»

Ο Ακούντις, που γεννήθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1991 – που τον τοποθετεί στη γενιά των millennials – θυμάται από φίλους και οικογένεια ότι απολάμβανε να παίζει βιντεοπαιχνίδια όπως το Halo, το Super Mario και το Pokemon.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του, δημιούργησε επίσης έναν ιστότοπο που τεκμηριώνει αναφορές για θαύματα που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εκτός από τους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια, ο Ακούντις έπαιζε σαξόφωνο, απολάμβανε το ποδόσφαιρο, αγαπούσε τα ζώα και δημιουργούσε σύντομα, χιουμοριστικά βίντεο με τα σκυλιά του.

Η μητέρα του, Αντωνία Σαλτσάνο, περιέγραψε τον γιο της ως «σημάδι ελπίδας» που δείχνει ότι η αγιότητα είναι δυνατή σήμερα.

«Όπως έκανα εγώ, έτσι και εσείς μπορείτε να γίνετε άγιοι», είπε στο CNN τον Μάιο. «Παρόλα αυτά, με όλα τα μέσα ενημέρωσης, τις τεχνολογίες, φαίνεται μερικές φορές ότι η αγιότητα ανήκει στο παρελθόν. Αντίθετα, η αγιότητα είναι επίσης κάτι που υπάρχει σήμερα σε αυτή τη σύγχρονη εποχή».

Είπε ότι ο γιος της είχε αγοράσει μια PlayStation όταν ήταν οκτώ ετών, αλλά περιοριζόταν σε μία ώρα την εβδομάδα παιχνιδιού καθώς φοβόταν ότι θα μπορούσε να γίνει εθιστικός και γνώριζε τους «κινδύνους του διαδικτύου».

Η Σαλτσάνο πρόσθεσε ότι από την ηλικία των εννέα, ο νεαρός περνούσε χρόνο βοηθώντας τους άστεγους στο Μιλάνο και δίνοντας τα χαρτζιλίκια του σε αυτούς που κοιμόντουσαν στους δρόμους. Εξήγησε ότι επέμενε να έχει μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια, ώστε να εξοικονομεί χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς.

Ο Ακούντις ανακηρύχθηκε μακάριος το 2020 μετά το πρώτο του θαύμα, όταν φέρεται να θεράπευσε ένα Βραζιλιάνο αγόρι που είχε μια συγγενή ανωμαλία στο πάγκρεας και δεν μπορούσε να τρώει κανονικά. Το αγόρι φέρεται να θεραπεύτηκε μετά από προσευχή της μητέρας του στον Ακούντις να μεσολαβήσει και να βοηθήσει στη θεραπεία του γιου της.

Το δεύτερο θαύμα που αποδίδεται στον Ακούντις σχετίζεται με τη φερόμενη θεραπεία ενός κοριτσιού από την Κόστα Ρίκα που είχε υποστεί τραύμα στο κεφάλι μετά από πτώση από το ποδήλατό της στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου σπούδαζε. Η μητέρα της είπε ότι προσευχήθηκε για την ανάρρωση της κόρης της στον τάφο του Ακούντις στην Ασίζη.

έφηβοςκαθολική εκκλησίαΒατικανόΠάπας Φραγκίσκοςειδήσεις τώραvideo games