Κόσμος|02.07.2024 14:57

Τουρκία: Βία κατά προσφύγων από τη Συρία, σαρώνει τη χώρα

Μαρία Ζαχαράκη

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει το αντι-προσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία. Τα τελευταία 24ωρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές εντάσεις και επεισόδια μεταξύ Σύρων προσφύγων και Τούρκων πολιτών, τα οποία εξαπλώνονται και συνεχίζονται αδιάκοπα σε πολλές πόλεις και περιοχές.

Ζημιές σε καταστήματα και οχήματα, ξυλοδαρμοί και τραυματισμοί καταγράφηκαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη νύχτα σε τουλάχιστον 10 επαρχίες της χώρας.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς η προσδοκία για εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναβίωνε, όταν ισχυρισμοί περί κακοποίησης ενός 5χρονου κοριτσιού από Σύρο πρόσφυγα στην Καισάρεια είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε συνοριακές περιοχές, που φιλοξενούν πολλούς Σύρους πρόσφυγες, όπως στην Αντιόχεια, το Κιλίς και το Γκαζιαντέπ, αλλά και στην Προύσα, ενώ σε άλλες περιοχές καταστηματάρχες και πολίτες κρεμούν τουρκικές σημαίες για προστασία από πιθανούς προβοκάτορες.

Οργανωμένη επίθεση απόψε κατά Σύρων

Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, στην ομάδα στο Telegram, που ονομάζεται Bursa Arabs Intimidation Group, ανακοινώθηκε ότι απόψε οργανώνεται επίθεση κατά Σύρων.

Καταστροφή Καταστημάτων στην Αντιόχεια

Εικόνες μιας ομάδας που καταστρέφει καταστήματα που φέρεται ότι ανήκουν σε Σύρους στην Αντιόχεια κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο που δείχνει την ομάδα να επιτίθεται σε ένα παντοπωλείο, φωνάζοντας συνθήματα, έγινε άμεσα viral.

Διαμαρτυρία στην Προύσα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες με μια ομάδα που βγήκε στους δρόμους στην Προύσα, φωνάζοντας «Ευτυχισμένος όποιος λέγεται Τούρκο», που ήταν ένα σύνθημα του Ατατούρκ, ενώ η αστυνομία επενέβη για να ελέγξει την κατάσταση.

Επεισόδια στο Κιλίς

Ομάδα οχημάτων βγήκε στους δρόμους με κομβόι στο Κιλίς και η αστυνομία επενέβη στο πλήθος. Τα βίντεο από τη στιγμή που ξυλοκοπείται ένας Σύριος κυκλοφόρησαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιστατικό στα Άδανα

Εικόνες μιας ομάδας ανθρώπων που οδηγούν μια μοτοσικλέτα στους δρόμους στα Άδανα, φωνάζοντας συνθήματα, κοινοποιήθηκαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επεισόδια στη Σμύρνη και την Αττάλεια

Ένα πανό με τη φράση «Δεν θέλω πρόσφυγες στη χώρα μου» αναρτήθηκε στη Σμύρνη, ενώ στην Αττάλεια κυκλοφόρησαν βίντεο από μια ομάδα που παρέλαυνε κρατώντας πανό.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη

Ομάδα επιτέθηκε σε καταστήματα που φέρεται να ανήκουν σε Σύρους στο Σουλτάνμπεϊλί της Κωνσταντινούπολης, ενώ στην περιοχή Μπάγτζιλαρ μια ομάδα παρέλασε φωνάζοντας συνθήματα.

Συλλήψεις και πολιτικές αντιδράσεις

  • Η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 474 συλλήψεις μέχρι στιγμής, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, να προειδοποιεί ότι «όσοι συνωμοτούν εναντίον του έθνους θα λάβουν την απάντηση».
  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των αργηγών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναπληρωτών υπουργών και διοικητών μονάδων και τόνισε ότι οι προσπάθειες αυτών που επιδιώκουν να διαταράξουν την τάξη θα καταστούν άκαρπες, χάρη στις προσπάθειες αυτοθυσίας των κρατικών μονάδων ασφαλείας.
  • Επίσης, ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ) και το Υπουργείο διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των προβοκατόρων που προσπάθησαν να διαταράξουν την τάξη και να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
  • Η τουρκική αντιπολίτευση, εκπροσωπούμενη από τον ηγέτη του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, καταδίκασε τις κυβερνητικές πολιτικές και επισήμανε ότι η αποκλειστική ευθύνη για το πρόβλημα των προσφύγων ανήκει στην κακή εξωτερική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια. «Εάν υπάρχει πρόβλημα προσφύγων, η αποκλειστική ευθύνη έγκειται στην κακή εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, απαντώντας στην κατηγορία Ερντογάν ότι η αντιπολίτευση υποδαυλίζει τη βία και το ρατσισμό.
  • Ο ηγέτης του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, τα επεισόδια στη Συρία ξέσπασαν λόγω πιθανής προσέγγισης μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Οζντάγ υποστηρίζει ότι ο στόχος είναι να σαμποτάρουν τις επαφές.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με τις τουρκικές αρχές να προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικό λογαριασμό, μαχητικά αεροσκάφη F-16 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εισέρχονται στη Συρία.

συλλήψειςΤουρκίαπρόσφυγεςειδήσεις τώραεπεισόδια