Κόσμος | 02.07.2024 23:35

Ερντογάν για Νετανιάχου: «Τρέφεται με αίμα αθώων»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, επιχείρησε να αναδείξει για άλλη μια φορά τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, έναν τόπο όπου πολιτισμοί διασταυρώνονται αλλά και συγκρούονται, όπως είπε.

Με αιχμηρές δηλώσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και με κριτική διάθεση απέναντι στη δυτική στήριξη που λαμβάνει το Ισραήλ, ο Ερντογάν εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου σε Λίβανο και ανατ. Μεσόγειο.

Παράλληλα, έστειλε νέο μήνυμα στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, για συνάντηση, ενώ δεν παρέλειψε να εξασκήσει και πάλι την αντιιμπεριαλιστική ρητορική του, καταγγέλλοντας τις δυτικές δυνάμεις και δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της παρά τις αντιδράσεις. Τέλος, σχολίασε τις πρόσφατες ταραχές στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ Σύρων προσφύγων και Τούρκων πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα λυγίσει μπροστά στις προβοκάτσιες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.

Η Μεσόγειος, σταυροδρόμι πολιτισμών και... καβγάδων

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμα προσπάθειά του να αναδείξει τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, τόνισε τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του. Με αναφορές σε κρίσεις και συγκρούσεις στην περιοχή, όπως ο πόλεμος στη Συρία, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα, ο Ερντογάν προσπάθησε να υπογραμμίσει το ρόλο της Τουρκίας ως χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών γεγονότων στην ανατ. Μεσόγειο.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που αποτέλεσε το λίκνο των πολιτισμών σε όλη την ιστορία, αλλά ταυτόχρονα βρέθηκε στο επίκεντρο καβγάδων μοιρασιάς. Η γεωγραφική αυτή θέση προσφέρει στη χώρα μας πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα, αλλά και απειλές.

Η 13χρονη συριακή κρίση έχει επηρεάσει πιο πολύ την περιοχή μας. Είμαστε μία από τις περιοχές που εκτίθενται στις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι σφαγές και οι γενοκτονίες, που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, καίνε και πάλι τις καρδιές μας. Με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών στην ανατολική Μεσόγειο αναστατώνει επίσης εμάς και τις αδελφές χώρες της περιοχής μας».

«Κανείς ασφαλής όσο ο τύραννος Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία»

Σε άλλη μία έντονα επικριτική δήλωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατακεραύνωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για επιθετική πολιτική και αιματοχυσία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να καυτηριάσει τη δυτική στήριξη που λαμβάνει το Ισραήλ, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Βλέπουμε ότι το Ισραήλ, υποστηριζόμενο στρατιωτικά και διπλωματικά από τις δυτικές δυνάμεις, έχει βάλει στο μάτι τους γείτονές του. Η αύξηση των επιθέσεων και της απειλητικής γλώσσας κατά του Λιβάνου εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής μας.

Ο εγκληματίας που ονομάζεται Νετανιάχου θα συνεχίσει την κατοχική του πολιτική, παρασύροντας ολόκληρη την περιοχή μας στη φωτιά. Αυτός ο τύραννος, που τρέφεται με το αίμα αθώων, αδιαφορεί ακόμη και για την ασφάλεια των ίδιων του των πολιτών, προκειμένου να παρατείνει την πολιτική του ζωή. Έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι το Ισραήλ έχει επεκτατικούς στόχους. Κανένα κράτος στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλές, αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα υπό την ηγεσία του κ. Νετανιάχου».

Νέο άνοιγμα προς Συρία

Στέλνοντας νέο μήνυμα στον Άσαντ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε αυτό που ήθελε να ακούσει ο Σύρος πρόεδρος. Τόνισε δηλ. τη δέσμευση της Τουρκίας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της κυριαρχίας της, σύμφωνα με τους όρους της Δαμασκού για εξομάλυνση με την Άγκυρα.

«Δεν εποφθαλμιούμε τη γη και την κυριαρχία κανενός. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Συρίας αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο όφελος από το άνοιγμα των σφιγμένων γροθιών τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική πολιτική. Γι' αυτό, δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε με όποιον χρειάζεται να συναντηθούμε, όπως στο παρελθόν.

Το ξαναλέω, δεν εποφθαλμιούμε τη γη κανενός, ούτε την κυριαρχία κανενός. Προστατεύουμε και θα προστατεύουμε μόνο την πατρίδα μας από τους τρομοκράτες.

Η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ένα κράτος που απογοητεύει τους φίλους του».

«Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε τους ιμπεριαλιστές»

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιδόμενος για άλλη μια φορά σε μία αντιιμπεριαλιστική ρητορική, στοχοποίησε τις δυτικές δυνάμεις και τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει να "ενοχλεί" τους έξωθεν παίκτες.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ιμπεριαλιστές που κάνουν κομμάτια τη γεωγραφία μας με την αντίληψη του διαίρει και βασίλευε ενοχλούνται από αυτό. Θα συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε».

«Δεν θα λυγίσουμε μπροστά στις προβοκάτσιες»

Αναφερόμενος, τέλος, στις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησής του απέναντι σε όσους απειλούν την τάξη και ασφάλεια της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας όσο υπάρχουν εγκληματίες με την κάννη των όπλων τους στραμμένη προς τη χώρα μας.

Θα ήθελα να ξαναπώ ότι δεν θα λυγίσουμε στη ρητορική του μίσους, στον φασισμό και τις προβοκάτσιες. Ξέρουμε πώς να σπάζουμε τα χέρια όσων αγγίζουν τη σημαία μας, καθώς και τα χέρια όσων αγγίζουν τους καταπιεσμένους που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση της αστυνομίας, του δικαστή και του κράτους. Μετά τα επεισόδια στην Καισάρεια, συνελήφθησαν 474 προβοκάτορες που επιτέθηκαν στην αστυνομία μας».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΜπένιαμιν ΝετανιάχουειδήσειςΤουρκία