Κόσμος|03.07.2024 23:49

Ελληνοτουρκική κόντρα στη θάλασσα βλέπει ο εθνικιστικός Τύπος στην Άγκυρα: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί

Μαρία Ζαχαράκη

Την πιθανότητα μιας νέας θαλάσσιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης εγείρει ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Σε ανάρτησή του στο «Χ», αναδημοσιεύει σχόλιο του δημοσιογράφου της εθνικιστικής εφημερίδας Αϊντιλίνκ, Τεβφίκ Καντάν, σχετικά με την πορεία του ιταλικού πλοίου C/S Teliri, το οποίο τοποθετεί υποβρύχιο καλώδιο από την Κύπρο προς την Ελλάδα, αλλά πλησιάζει τα όρια της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή ορίστηκε στο παράνομο μνημόνιο του 2019.

Γιαϊτζί και Καντάν εκφράζουν απορία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και  υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση τουρκική δράση, προτείνοντας την άμεση αποστολή γεωτρυπάνων στην περιοχή και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Η ανάρτηση 

«Ένα ενδιαφέρον συναπάντημα θα καταγραφεί στην ανατολική Μεσόγειο το επόμενο 24ωρο» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γιαϊτζί.

«Το υπό ιταλική σημαία πλοίο C/S Teliri, το οποίο τοποθετεί υποβρύχιο καλώδιο επικοινωνίας από τη ‘Νότια Κύπρο’ προς την Ελλάδα, κατευθύνεται αυτή τη στιγμή δυτικά του Καστελόριζο.

Το πλοίο εποπτεύεται από τις κορβέτες μας TCG Bart?n και TCG Burgazada στην ανατολική Μεσόγειο εδώ και αρκετές ημέρες. Θα εισέλθει σύντομα στα σύνορα της ΑΟΖ που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το τουρκικό ναυτικό πιθανότατα θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πλοίο.

Η ελληνική πλευρά όμως υποστηρίζει ότι η περιοχή αυτή της ανήκει, αναφερόμενη στη συμφωνία ΑΟΖ που υπέγραψαν παράνομα με την Αίγυπτο. Εξάλλου, έστειλαν στην περιοχή το HS Γρηγορόπουλος, προκειμένου να συναντήσει το C/S Teliri στη λεγόμενη ελληνική ΑΟΖ.

Όπως είναι φυσικό, ο ελληνικός Τύπος γράφει: «Όταν το C/S Teliri φτάσει στην ορισθείσα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου περιοχή, δηλαδή στα όρια μιας συμφωνίας που ουσιαστικά τερματίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, δεν είναι σαφές, εάν οι τουρκικές κορβέτες θα εγκαταλείψουν την περιοχή».

Σε παρόμοια διαμάχη το 2020, οι φρεγάτες Kemalreis και Λήμνος αντιπαρατέθηκαν. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί αυτή την φορά, αλλά είναι χρήσιμο να θυμάστε αυτό: Πρέπει τώρα να δραστηριοποιηθούμε στον θαλάσσιο χώρο που περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες άδειες στον TPAO και να στείλουμε γρήγορα γεωτρητικά πλοία στην περιοχή. Πρέπει να σχεδιάσουμε στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή. Διαφορετικά, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να μας την πάρουν».

Το θέμα δεν έχει απασχολήσει άλλο τουρκικό ΜΜΕ μέχρι στιγμής.

ελληνοτουρκικάειδήσεις τώραειδήσειςθάλασσαΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσεις