«Νέα πολιτική» Τατάρ για την Κύπρο - Ο βορράς εντός μίας ομοσπονδιακής δημοκρατίας
Μαρία ΖαχαράκηΟ Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στον τουρκικό εθνικιστικό τηλεοπτικό σταθμό Ulusal, παρουσίασε μια «νέα πολιτική», όπως την αποκάλεσε, πάντα στο πλαίσιο των δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά υπό τη σκέπη μίας «ομοσπονδιακής δημοκρατίας». Αναφέροντας την πιθανότητα σύναψης μιας «συμφωνίας συνεργασίας», εξέφρασε την επιθυμία για ένα ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου ο βορράς, ωστόσο, θα λειτουργεί ως ισότιμο και αυτόνομο κράτος.
Ο Τατάρ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή διάρθρωση θα επιτρέψει στο κράτος του να διατηρεί την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, ενώ λόγω της ένταξης ολόκληρου του νησιού στην ΕΕ, ο τουρκικός στρατός δεν θα έχει λόγο ύπαρξης στο νησί και θα αποχωρήσει.
Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία της οικονομίας και των φυσικών πόρων της Κύπρου, περιλαμβανομένων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς και των στρατηγικών λιμανιών του νησιού.
«Η πολιτική των δύο κρατών, την οποία σήμερα αποκαλούμε νέα πολιτική, είναι ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τη συνεργασία των δύο κρατών. Δηλαδή ο βορράς να ανοίξει σε επενδύσεις και εγκατάσταση ανθρώπων, αφού δεν θα υπάρχουν σύνορα όταν ο βορράς ενταχθεί στην ΕΕ, και οι μειονότητες θα ζουν μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία. Επομένως, αφού η Τουρκία, λόγω δικής της (της ΕΕ) εμμονής, δεν είναι στην ΕΕ, το καθεστώς του εγγυητή θα λήξει, η ΕΕ θα είναι ο εγγυητής του νησιού και ο τουρκικός στρατός θα αποχωρήσει από εδώ. Διότι εμείς φυσικά δεν δεχόμαστε τις πιέσεις και τις επιβολές με τη μορφή "οι Τούρκοι στρατιώτες δεν έχουν θέση στην ΕΕ". Εάν θα υπάρξει συμφωνία με δύο ισότιμα κράτη, τότε και η συνεργασία αυτών των δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό κράτος, τότε θα είναι ανεξάρτητο, ελεύθερο, θα έχει το δικό του σύνταγμα κακι δημοκρατία. Θα μπορεί να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δική του ζωή στο βορρά, όπως επιθυμεί. Φυσικά, μπορούν να γίνονται διαβουλεύσεις για κάποια θέματα, αυτό είναι φυσιολογικό σε ένα πολύ μικρό νησί. Αλλά δεν είναι μόνο η γη αυτού του νησιού, έχουμε μεγάλα συμφέροντα στις γύρω θάλασσες, στη Γαλάζια Πατρίδα, στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, στα χωρικά μας ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα μας. Αναφέρονται πολύ μεγάλοι πόροι φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ταυτόχρονα, τα λιμάνια έχουν εμπορικές και στρατιωτικές δυνατότητες. Όλα αυτά, σε όλες τους τις μορφές, έχουν φυσικά αυξήσει τη σημασία της Κύπρου διαχρονικά», υποστήριξε ο Τατάρ
Ο Τ/Κ ηγέτης στη συνέχεια επέκρινε έντονα την ΕΕ για την απόρριψη των προσπαθειών νομιμοποίησης του ψευδοκράτους. Κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους για διατήρηση μιας νοοτροπίας αποκλεισμού και εθνικισμού, αναφερόμενος στις αρνητικές ψήφους τους στο Σχέδιο Ανάν και τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές κυρώσεις κατά των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε τη σημασία της υποστήριξης από την Τουρκία και τον Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα αναφερόμενος στη συμμετοχή της «ΤΔΒΚ» σε διεθνείς οργανώσεις με καθεστώς παρατηρητή. Ο Τατάρ υπεραμύνθηκε της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και καταδίκασε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου περί κατοχής, παρουσιάζοντας τους Τουρκοκυπρίους ως θύματα της Ελληνοκυπριακής καταπίεσης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισότιμη αναγνώριση και κυριαρχία.
«Η ΕΕ επιδιώκει να κάνει όλη την Κύπρο ελληνική»
Ο Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιδιώκει να καταστήσει ολόκληρη την Κύπρο ελληνική και υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως οι μόνοι εκπρόσωποι του νησιού, παρά το ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είχε δεχθεί το Σχέδιο Ανάν. Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις για λύση μέσω Ομοσπονδίας, που περιλαμβάνουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας, αποσκοπούν στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο και την αποδυνάμωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Μια πολύ ατυχής δήλωση. Πρόθεσή τους είναι όλη η Κύπρος να είναι ελληνική. Γιατί από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί ως δήθεν Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν ‘όχι’ στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ‘ναι’ για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν. Ωστόσο, με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και με το μεγάλο θάρρος του Ιλχάμ Αλίγεφ, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προσκληθήκαμε σε αυτή τη Σύνοδο και πήραμε τη θέση μας εκεί. Γιατί τελικά τα τουρκικά κράτη μάς έκριναν άξιους αφού είμαστε το κράτος της ‘Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, είμαστε κράτος και είμαστε ανεξάρτητο τουρκικό κράτος. Και μας δέχτηκαν στην οργάνωσή τους με καθεστώς παρατηρητή. Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, με τη δική μας θρησκεία, τη δική μας γλώσσα, τη μοίρα μας, τον αγώνα μας, κάθε είδους παραδόσεις, πολιτισμό και πνευματικότητα. [...] Τελικά, στόχος τους είναι να καταρρεύσει ο λαός, να μας αναγκάσουν σε μια λύση, δηλαδή σε μια Ομοσπονδία. Αυτό που λένε Ομοσπονδία όμως είναι πρώτα από όλα μηδέν στρατιώτες και μηδέν Εγγυήσεις. Η Εγγύηση της Τουρκίας θα πάψει να υφίσταται, επειδή η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της, αφού δεν υπάρχει χώρος για τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία λοιπόν θα αποκλειστεί έτσι εντελώς από την ανατολική Μεσόγειο».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο πραγματικός κατακτητής»
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, απαντώντας στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, υποστήριξε ότι η πραγματική κατοχή στην Κύπρο προέρχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι η τουρκική επέμβαση έγινε για την προστασία των Τουρκοκυπρίων και τόνισε ότι οποιαδήποτε μελλοντική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαφορετικά, προειδοποίησε, οι Τουρκοκύπριοι θα αφανιστούν.
«Λένε τώρα πως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται υπό κατοχή. Έτσι λέει η άλλη πλευρά. Ήταν όμως ισότιμος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους Τουρκοκύπριους. Και μας πέταξαν έξω με τα όπλα. Ο βασικός κατακτητής είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό οι Τούρκοι αποκλείονται εντελώς. Έχει γίνει αποκλειστικά ‘Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία’. Η επέμβαση της Τουρκίας έγινε για την προστασία της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας του τουρκοκυπριακού λαού. [...] Επομένως, αυτές οι δηλώσεις του [Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου] είναι εξαιρετικά λανθασμένες, διαστρεβλώνουν το θέμα. Οι Τουρκοκύπριοι πάντα ήθελαν μια συμφωνία, αλλά οι συνθήκες έχουν μεγάλη σημασία. Μετά από όλο αυτό το διάστημα προϋπόθεση θα είναι φυσικά οι δύο πολιτείες. [Προϋπόθεση θα είναι] Η κυριαρχική ισότητά μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Γιατί αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι θα αφανιστούν».
Η Κύπρος έχει γίνει στρατιωτική βάση της Μοσάντ
Ο Τατάρ τόνισε ότι οι βρετανικές βάσεις στη Λεμεσό και στη Λάρνακα επιτρέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγει επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν θύματα της γεωπολιτικής κατάστασης και ζήτησε ισότιμη αναγνώριση της κυριαρχίας τους. Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής, αναφέρθηκε επίσης στην επιρροή της Ρωσίας και της Αμερικής στη Συρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή.
«Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι φυσικά πολύ σημαντικές. Όταν η Βρετανία αποχώρησε από εδώ, έλαβε δύο κυρίαρχες βάσεις σε αντάλλαγμα. Η μία από αυτές βρίσκεται στη Λεμεσό, Βάση Ακρωτηρίου, και η άλλη στη Λάρνακα, Βάση Δεκέλειας. Σε αυτές τις δύο κυρίαρχες βάσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φέρει αεροπλάνα και πλοία όποτε και όπως θέλει. Μπορεί να διεξαγάγει κάθε είδους δραστηριότητες προς τη Μέση Ανατολή και να την ελέγχει. Επομένως, ο Τουρκοκύπριος είναι εδώ το θύμα. Γιατί ακόμα συζητούν αν έχουμε κυριαρχία ή όχι. Φυσικά, είμαστε εξίσου κυρίαρχοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Στη Συρία, όπως γνωρίζετε, έχει επιρροή η Ρωσία, όπως και η Αμερική έχει επιρροή, αλλά το σημαντικό για μένα είναι η θέση της Τουρκίας».
Τί έγινε στη Σούσα;
Η συμμετοχή του στη σύνοδο της Σούσα στο Αζερμπαϊτζάν, όπως τονίζει ο Τατάρ, σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για την τουρκοκυπριακή πολιτική, υπογραμμίζοντας την επιδίωξη διεθνούς αναγνώρισης και την ενίσχυση της παρουσίας του ψευδοκράτους στη διεθνή σκηνή. Το γεγονός αυτό δείχνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τη θέση του ψευδοκράτους στο διεθνές περιβάλλον.
«Όντας προσκεκλημένος εκεί ως ‘Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, μπορώ να φωτογραφίζομαι με άλλους Τούρκους αρχηγούς κρατών σε τέτοιες συναντήσεις και άλλες περιστάσεις, να μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι, να κάνω ομιλίες παρουσία της σημαίας μας. Εκπροσωπούμαστε σε μια επίσημη συνάντηση ως ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, με το συνταγματικό μας όνομα, με τη σημαία μας… Ήταν ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός για εμάς. Ήταν η πρώτη φορά. Δεν είναι σύνηθες για την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ να τιμάται, να φιλοξενείται και να εκπροσωπείται με αυτόν τον τρόπο σε κράτος άλλο από τη Δημοκρατία της Τουρκίας».
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»