Κόσμος | 09.07.2024 17:23

«Αδύνατον να φέρει εις πέρας μία δεύτερη θητεία» - Τι επισημαίνουν κορυφαίοι Γερμανοί επιστήμονες για την υγεία του Μπάιντεν

Newsroom

Έχει φουντώσει η συζήτηση στις ΗΠΑ για την κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο παρά το γεγονός ότι δείχνει να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι Γερμανοί γιατροί εντόπισαν προβλήματα στο περπάτημα, αργές σωματικές κινήσεις και θέματα με την ομιλία. Προειδοποιούν μάλιστα ότι τα συμπτώματά του έχουν επιδεινωθεί ταχύτατα και ότι είναι αδύνατον να φέρει εις πέρας μία δεύτερη θητεία.

Μετά πάντως την εμφάνισή του στην πρώτη τηλεμαχία έχοντας απέναντι τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμοι υποστηρικτές αλλά και πολέμιοι του Μπάιντεν διερωτώνται τι συμβαίνει με την κατάσταση του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ.

«Περιορισμένες σωματικές ικανότητες αλλά με ψυχική διαύγεια»

Κορυφαίοι Γερμανοί γιατροί μιλούν ανοιχτά για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ή εάν μια ασθένεια ευθύνεται για τον τρόπο που κινείται στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο καθηγητής Γκερεόν Νέλες, που ειδικεύεται στη νευρολογία και είναι επικεφαλής της Επαγγελματικής Ένωσης Νευρολόγων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν έχει προβλήματα υγείας. «Με όλη τη δέουσα προσοχή έχω ήδη παρατηρήσει μια υπομιμία (μειωμένη ικανότητα έκφρασης στο πρόσωπο των συναισθημάτων, όπως χαρά, λύπη κ.ά.) στον πρόεδρο Μπάιντεν, δηλαδή το ανέκφραστο πρόσωπό του σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του. Υπάρχει και η λεγόμενη δυσαρθρία (σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), με το άτομο να εμφανίζει προβλήματα στην προφορική επικοινωνία εξαιτίας αδυναμίας ή έλλειψης συντονισμού του μυικού συστήματος. Γι΄αυτό και πολλές φορές, ο Μπάιντεν φαίνεται να τελεί υπό σύγχυση και ο τόνος της φωνής του είναι τραχύς».

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό «σε ποιο βαθμό ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και, εάν χρειαστεί, υπό φαρμακευτική αγωγή», προειδοποιεί ο καθηγητής Δρ. Γκερεόν Νέλες.

Η «μάχη» του Λευκού Οίκου να στηρίξει τον πρόεδρο

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε ότι ο Μπάιντεν έχει υποβληθεί σε νευρολογική εξέταση κι ότι δεν ακολουθεί θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα πάντως με την Washington Times, όπως και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, περίπου δέκα φορές από το 2022 έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο νευρολόγος, που ειδικεύεται στη νόσο του Πάρκινσον, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο.

Τζο ΜπάιντενΗΠΑγιατροίειδήσεις τώραειδήσειςπρόεδρος