Κόσμος|12.07.2024 07:17

Μπάιντεν: Διαβεβαίωσε ότι παραμένει στην κούρσα για πρόεδρος - «Θα νικήσω τον Τραμπ»

Newsroom

Στην κρίσιμη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τζο Μπάιντεν τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά το πέρας της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε με σθένος το «βιογραφικό» του στην εξωτερική πολιτική, ενώ διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τα επόμενα χρόνια. «Είμαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσω τώρα καθώς και σε τρία χρόνια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για νίκη των Δημοκρατικών τονίζοντας πως «κέρδισα ήδη μία φορά τον Τραμπ και θα τον ξανακερδίσω».

Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την πνευματική του ικανότητα και, ενώ σε νέα του γκάφα, αναφέρθηκε λανθασμένα στην Καμάλα Χάρις ως «αντιπρόεδρο Τραμπ».

Εκτενείς αναφορές στην εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε εκτενείς αναφορές για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως ο ανταγωνισμός με την Κίνα και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, στις οποίες είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε κατοχή της Λωρίδας της Γάζας

Είπε ότι ήταν σε άμεση επαφή με τον Σι Τζινπίνγκ για να τον προειδοποιήσει να μην προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο είπε: "Δεν έχω λόγο να του μιλήσω αυτή τη στιγμή".

Η εμφάνισή του στη συνέντευξη Τύπου

Όμως ο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, δέχθηκε εξίσου πολλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με το αν είναι σε θέση να διεκδικήσει ξανά την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου,  θέμα που απασχολεί την εκστρατεία του μετά την αποτυχημένη εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «αυτό το ηλίθιο λάθος».

Η επίδοση του στην συνέντευξη δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική με τα διεθνή μέσα να σημειώνουν πως «οι υποστηρικτές του θα πουν πιθανότατα ότι δείχνει ότι είναι ικανός να χειριστεί τις ευθύνες του ως πρόεδρος, αλλά είναι απίθανο να πείσει εκείνους που ήδη αμφιβάλλουν για την ψυχική του κατάσταση ότι μπορεί να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια στο αξίωμα».

Οι σύμμαχοι μου είπαν «Τζο πρέπει να κερδίσεις»

Ο 81χρονος Μπάιντεν επέμεινε ότι θα παραμείνει στην κούρσα παρά τις εκκλήσεις ορισμένων στο κόμμα του να εγκαταλείψει και να επιτρέψει σε ένα άλλη θέση. Λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του, ο βουλευτής του Κονέκτικατ Τζιμ Χάιμς, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μπάιντεν πάντως δήλωσε μετά τα όσα συνέβησαν εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Δεν είχα κανέναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους μου να έρθει και να μου πει: "Τζο, μην κατέβεις υποψήφιος". Αυτό που άκουσα να λένε είναι: "Πρέπει να κερδίσεις". Παράλληλα σημείωσε ότι «αν... επιβραδύνω και δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα έπρεπε να το κάνω αυτό», είπε. «Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Καμία».

Νέα γκάφα: Μπέρδεψε την Καμάλα Χάρις με τον Τραμπ

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα αποχωρούσε από την κούρσα, εκτός αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τον Τραμπ, ακόμη και αν έδειχναν ότι οι πιθανότητες της Χάρις στις εκλογές ήταν καλύτερες από τις δικές του.

Παρ' όλα αυτά, είπε ότι η Χάρις είχε τα προσόντα να γίνει και πρόεδρος, αν και την ονόμασε λανθασμένα στην υποστήριξη. «Δεν θα επέλεγα τον αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο, αν δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος», είπε.

Αυτή η γκάφα επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι είχε παρουσιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ως «πρόεδρο Πούτιν» λίγες ώρες νωρίτερα, πριν διορθωθεί και πει «θα νικήσουμε τον Πούτιν».

Παρουσίασε τον εαυτό του ως απαραίτητο για την ασφάλεια

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αρχικά την τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ προβάλλοντας το ιστορικό του στην εθνική ασφάλεια όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας και λέγοντας ότι η ψηφοφορία του Νοεμβρίου ήταν «κάτι πολύ περισσότερο από ένα πολιτικό ζήτημα... Είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Στη συνέχεια, στράφηκε στο ιστορικό του στην οικονομία, στην ασφάλεια των συνόρων και στις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του για την εκστρατεία του τον Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν μίλησε για 58 λεπτά, εκ των οποίων 50 λεπτά χωρίς σενάριο για ερωτήσεις και απαντήσεις. Εμφανίστηκε πιο άνετος και πειστικός καθώς συζητούσε ακανθώδη ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τζο ΜπάιντενΝτόναλντ ΤραμπεκλογέςΗΠΑΝΑΤΟ