Κόσμος|12.07.2024 11:26

Τραγωδία στις ακτές της Σκωτίας: 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά και πέθαναν

Newsroom

Ένα κοπάδι 77 φαλαινών πιλοτών ξεβράστηκε στην ακτή σε μια παραλία των Ορκάδων, στις βόρειες ακτές της Σκωτίας.

Δώδεκα από τα θαλάσσια ζώα ήταν ακόμη ζωντανά, αλλά σύμφωνα με τους διασώστες του British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), ήταν απίθανο να μπορέσουν να σωθούν.

Άγνωστο γιατί βγήκαν στη στεριά 

Είναι άγνωστο τι προκάλεσε την προσάραξη, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι ήταν πιθανό μια φάλαινα να έμπλεξε και οι άλλες να την ακολούθησαν. Το κοπάδι περιλαμβάνει αρσενικές φάλαινες μήκους έως και επτά μέτρων, μαζί με θηλυκές, και μικρά φαλαινάκια.

Στο σημείο έχουν μεταβεί ειδικοί από τη Σκωτία για να εξετάσουν το περιστατικό.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό εκβρασμού στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995, όταν ιδρύθηκε το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) -που καταγράφει αυτά τα περιστατικά- αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εκβρασμοί παρόμοιας κλίμακας.

Χρονικό με αντίστοιχα περιστατικά 

Πέρυσι ένα ολόκληρο κοπάδι από 55 φάλαινες πέθανε μετά από εκβρασμό στο Λούις. Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Μία μόνο τα κατάφερε, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

Περίπου 60-70 από τα ζώα βρέθηκαν σε ρηχά νερά στο Σάδερλαντ το 2011.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1927, όταν 126 φάλαινες ξεβράστηκαν επίσης νεκρές.

Σκωτίακοπάδιειδήσεις τώραφάλαιναακτέςφάλαινες