Κόσμος|12.07.2024 17:15

Εκλογές ΗΠΑ: Ομπάμα και Πελόζι εμφανίζονται ανήσυχοι για τον Μπάιντεν – Τι μεταδίδει το CNN

Newsroom

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι μίλησαν κατ' ιδίαν για τον Τζο Μπάιντεν και το μέλλον της εκστρατείας του, μεταδίδει το CNN, καθώς εντείνονται οι δημόσιες πιέσεις προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στο Λευκό Οίκο.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν ανησυχίες για το πόσο πιο δύσκολο πιστεύουν ότι έχει γίνει για τον πρόεδρο να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς από τους δύο δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το τι πρέπει να κάνει. Ο 81χρονος Μπάιντεν όμως φαίνεται να έχει στυλώσει τα πόδια, ξεκαθαρίζοντας ουκ ολίγες φορές στους Αμερικανούς ότι δεν πάει πουθενά.

Δημοκρατικοί κάνουν έκκληση για να παρέμβουν

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επιθυμούν διακαώς να μπει ένα τέλος στην εσωκομματική αυτή διαμάχη, αν δηλαδή ο Μπάιντεν θα αποφασίσει, παρά τις αλλεπάλληλες δημόσιες γκάφες του, να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, προκειμένου να μπορέσουν να εστιάσουν στον πρωταρχικό στόχο τους: να νικήσουν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Για το λόγο αυτό, κάνουν έκκληση είτε στον Ομπάμα είτε στην Πελόζι να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί, γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δεν έχει την εμπιστοσύνη του Μπάιντεν και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, δεν έχει την οικειότητα για να του μεταφέρει το μήνυμα της αποχώρησης.

Το CNN μίλησε με περισσότερα από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και πολλούς ανθρώπους που έρχονται σε επαφή τόσο με τον Ομπάμα όσο και με την Πελόζι, πολλοί από τους οποίους λένε ότι το τέλος για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν μοιάζει ξεκάθαρο και σε αυτό το σημείο είναι απλώς θέμα του πώς θα εξελιχθεί, ακόμη και μετά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όπου παρά τα λεκτικά ολισθήματα, ο Μπάιντεν έκανε μια ικανοποιητική εμφάνιση, απαντώντας σε σύνθετες ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική . Πολλοί από τους συναδέλφους της Νάνσι Πελόζι ευελπιστούν ότι η ίδια μπορεί να βάλει τέλος στην αναμπουμπούλα που έχει προκληθεί στους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Και αν αυτοί οι δύο αισθάνονται διαφορετικά, λένε αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, πρέπει να το πουν ξεκάθαρα το συντομότερο δυνατό, πριν προκληθεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.Η Πελόζι έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το ντιμπέιτ, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Δημοκρατική από την Καλιφόρνια ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί οριστική την απόφαση του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα. Αλλά η ίδια, μέσω ενός βοηθού της, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Μετά το πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «Υπάρχουν και κακές βραδιές στις τηλεμαχίες. Πιστέψτε με, το ξέρω», κάτι το οποίο επανέλαβε αργότερα και σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.Ο Ομπάμα δεν είχε προγραμματίσει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, ωστόσο οι βοηθοί του είχαν συνεννοηθεί προκειμένου να γίνει αυτή η ανάρτηση με τρόπο που να αναδεικνύει ότι το ντιμπέιτ για την επανεκλογή του πρώην προέδρου το 2012 είχε πάει το ίδιο άσχημα, χωρίς όμως να επηρεάσει την εκστρατεία του.

Ωστόσο, ο προβληματισμός του πρώην Αφροαμερικανού προέδρου για την ικανότητα του καλού φίλου του να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στην Ουάσιγκτον.

«Παρακολουθούν και αναμένουν τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν να καταλήξει μόνος του σε μια απόφαση», υποστήριξε στο αμερικανικό δίκτυο υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών που έχει επαφές και με τους δύο, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Από την πλευρά του, το στρατόπεδο του Μπάιντεν αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ντόναλντ ΤραμπΝάνσι ΠελόζιΜπαράκ ΟμπάμαΔημοκρατικοίειδήσεις τώρα