Γουατεμάλα: Ζητά συγγνώμη για τις παράνομες υιοθεσίες - Έπαιρναν παιδιά και τα έδιναν σε οικογένειες στις ΗΠΑ
NewsroomΟ σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο ζήτησε συγγνώμη, εξ ονόματος του κράτους, από οικογένεια τα παιδιά της οποίας απήχθησαν το 1997 και υιοθετήθηκαν παράνομα από ζευγάρια στις ΗΠΑ.
«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας κι εν ονόματι του κράτους που εκπροσωπώ, σας ζητώ δημόσια συγγνώμη για τις πράξεις των οποίων υπήρξατε θύματα», τόνισε ο κ. Αρέβαλο κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα.
Οικογένειες διαλύθηκαν και χάθηκαν
Ο Οσμίν Τοβάρ Ραμίρες και ο αδελφός του, τότε ηλικίας 7 και 2 ετών αντίστοιχα, χωρίστηκαν από τη μητέρα τους τον Ιανουάριο του 1997: τους πήραν δημόσιοι λειτουργοί από φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, κάνοντας λόγο για υποτιθέμενη εγκατάλειψή τους.
Μερικές ημέρες αργότερα, στάλθηκαν σε κέντρο ανηλίκων. Ο Οσμίν Τοβάρ στάλθηκε τον Ιούλιο του 1998 σε οικογένεια που τον υιοθέτησε στο Πίτσμπεργκ, στην Πενσιλβάνια, στις βόρειες ΗΠΑ. Ο αδελφός του, που είχε παρόμοια τύχη, παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την εργαλειοποίηση του κράτους ώστε να διευκολυνθούν αυτές οι πράξεις», τόνισε ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος.
Το 2018, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών καταδίκασε με απόφασή του το κράτος της Γουατεμάλας για την παράνομη υιοθεσία των παιδιών.
«Η συγγνώμη αυτή δεν είναι απλά συμβολική, αναγνωρίζει τον πόνο που υπέστησαν οι άνθρωποι που επλήγησαν και βρίσκονται στον δρόμο της ανάνηψης», είπε ο Οσμίν Τοβάρ, πλέον 34 ετών, που εκφράστηκε —με δυσκολία— στα ισπανικά.
«Μας έκλεψαν την ταυτότητα»
Σήμερα παντρεμένος και πατέρας μικρού αγοριού, αφηγήθηκε πως η απώλεια της ταυτότητάς του τον οδήγησε στην τοξικομανία και στον αλκοολισμό.
«Είναι πολύ οδυνηρό (...) επειδή μας έκλεψαν την ταυτότητά μας, τη δική μου κι αυτή του γιου μου», είπε η μητέρα του Φλορ Ραμίρες.
Ο Οσμίν Τοβάρ είναι πλέον εκπρόσωπος των 27.871 παιδιών από τη Γουατεμάλα που μετατράπηκαν σε θύματα διεθνούς κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών, το οποίο έδρασε από το 1996 ως το 2006.
Η δική του υπόθεση είναι η πρώτη που έφθασε στο ΔΔΑΔ, με έδρα το Σαν Χοσέ, και σ’ αυτήν βασίστηκε η ετυμηγορία σε βάρος της Γουατεμάλας.
Η χώρα της κεντρικής Αμερικής θεωρείτο άλλοτε αυτή όπου καταγράφονταν οι περισσότερες υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών, προτού το 2007 ενισχύσει σημαντικά τη νομοθεσία της.
Ως τότε, κάπου 5.000 παιδιά στέλνονταν σε ανάδοχες οικογένειες κάθε χρόνο, το 95% σε ζευγάρια στις ΗΠΑ. Η δραστηριότητα είχε τζίρο περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια για το κύκλωμα, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπολογίζεται πως ζευγάρια στις ΗΠΑ κατέβαλαν κάπου 50.000 δολάρια ανά υιοθεσία.
- Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
- Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
- Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό