Κόσμος | 14.07.2024 08:51

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ: Το FBI κατονόμασε τον δράστη - Συγκλονίζουν αυτόπτες μάρτυρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος μέσα από βίντεο που διακινείται στα social media είχε δηλώσει «μισώ τον Ντόναλντ Τραμπ, μισώ τους Ρεπουμπλικανούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Ο ένοπλος, ο οποίος «εξουδετερώθηκε» από τις Μυστικές Υπηρεσίες, φαίνεται πως εξαπέλυσε την επίθεση από το εξωτερικό της συγκέντρωσης.

Από ταράτσα εξαπέλυσε την επίθεση ο 20χρονος - Βίντεο ντοκουμέντο 

Μια πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ένας αστυνομικός που βρισκόταν στη σκηνή δήλωσαν στο CNN ότι ο δράστης βρισκόταν στην ταράτσα ενός κτιρίου ακριβώς έξω από τον χώρο της προεκλογικής. Το κτίριο αυτό βρισκόταν στα δεξιά του βήματος που βρίσκονταν ο Τραμπ.

Βίντεο ντοκουμέντο του TMΖ δείχνει τον δράστη και το σημείο απ' όπου εξαπέλυσε την επίθεση:

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες που στο CNN περιέγραψαν το φρικτό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τους πυροβολισμούς και την απόπειρα δολοφονίας, κατά την οποία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Ένας άνδρας που βρισκόταν στη συγκέντρωση δήλωσε ότι πήδηξε πάνω από ένα οδόφραγμα για να βοηθήσει ένα άτομο που αιμορραγούσε μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε. Ο Ρίκο Έλμορ μίλησε στο CNN καθώς απομακρυνόταν από το σημείο. Το λευκό του πουκάμισο ήταν λερωμένο με αίμα από το θύμα, το οποίο, όπως είπε, δεν γνώριζε.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έπεσαν πυροβολισμοί και τότε πήδηξα πάνω από το οδόφραγμα και έβαλα το χέρι μου στο κεφάλι του τύπου που αιμορραγούσε έντονα». Ο υποστηρικτής του Τραμπ ήταν ταραγμένος αλλά σώος, ενώ ανέφερε πως μέσα στο χάος, δεν είχε τι συνέβη με τον πρώην πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ δήλωσε στο Truth Social ότι πυροβολήθηκε στο αυτί και οι επικεφαλής της εκστρατείας του ανέφερε ότι κατά τα άλλα ήταν καλά.

Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς ότι ένας συμμετέχων στη συγκέντρωση είναι νεκρός και άλλοι δύο έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Ξαφνικά επικράτησε χάος»

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία Ντέιβ ΜακΚόρμικ καθόταν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης. Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι είδε την επίθεση στον πρόεδρο και ένα άτομο πίσω του που φαινόταν να είναι σοβαρά τραυματισμένο. Επίσης, περιέγραψε πως μόλις τον είχε καλέσει στη σκηνή, όταν περίπου ένα λεπτό αργότερα άκουσε «μια σειρά από πυροβολισμούς - περίπου επτά ή οκτώ».

«Ξαφνικά επικράτησε χάος. Η Μυστική Υπηρεσία κάλυψε αμέσως τον πρόεδρο, πήδηξε πάνω του και το πλήθος έπεσε στο έδαφος», συνέχισε ο ΜακΚόρμικ.

«Φαινόταν ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν από μπροστά μου - άρα από τα αριστερά του προέδρου - πράγμα που είναι λογικό γιατί το άτομο πίσω μου χτυπήθηκε. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν υπήρχαν πυροβολισμοί και από την άλλη κατεύθυνση, οπότε όπως μπορείτε να φανταστείτε ήταν χαοτικό και συγκεχυμένο εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο υποψήφιος.

«Σκέτη τρέλα»

«Πολύ σοκαριστικό... πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα, εγώ κατάλαβα αμέσως ότι ήταν πυροβολισμοί», δήλωσε ο αμερικανικό δίκτυο και ο Τζόσεφ Μέιν, χειρουργός, ο οποίος ανέφερε πως βοήθησε να μεταφερθεί ο νεκρός έξω από τις κερκίδες.

«Ήμουν στο τέρμα δεξιά της εξέδρας, εκεί που κάθεται ο κόσμος μπροστά. Τον βιντεοσκοπούσα (τον Τραμπ) να μιλάει, με το τηλέφωνό μου. Μόλις έκανα στροφή προς τα πίσω, άκουσα επτά πυροβολισμούς με γρήγορη διαδοχή, σε λιγότερο από δύο ή τρία δευτερόλεπτα», περιέγραψε.

Όπως είπε στη συνέχεια, κοίταξε προς την κατεύθυνση από την οποία είχαν προέλθει οι πυροβολισμοί. «Είδα ότι ένας άνδρας στην κερκίδα χτυπήθηκε κατευθείαν στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία. ... Υπήρχε μια γυναίκα που χτυπήθηκε στο χέρι και το αντιβράχιο».

Ο γιατρός πήγε να δει αν μπορούσε να παράσχει κάποια βοήθεια, αλλά ένας άλλος γιατρός βοηθούσε ήδη τη γυναίκα που είχε πυροβοληθεί.

«Βοήθησα να μεταφερθεί το πτώμα του άνδρα έξω από τις κερκίδες. Πήγαν το πτώμα στη σκηνή πίσω από τις κερκίδες», πρόσθεσε ο Μέιν.

«Αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση του Τραμπ στην οποία πηγαίνω. ... Δεν περιμένεις να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα, ήταν σκέτη τρέλα», είπε ακόμη.

Τα τραγικά λεπτά της επίθεσης κατά του Τραμπ

O υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην πλανητάρχης μόλις είχε ξεκινήσει την ομιλία του όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Αμέσως έπιασε το δεξί του αυτί, ενώ αίματα γέμισαν το πρόσωπό του. Στη συνέχεια κοίταξε το χέρι του και έπεσε στα γόνατα προτού μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σπεύσουν γύρω του για να τον προστατεύσουν. Επικράτησε χάος και πανικός.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε όρθιος ξανά περίπου ένα λεπτό αργότερα, με το καπελάκι του με το σύνθημα «Make America Great Again» να έχει πέσει, ενώ ακούστηκε να λέει προς τους πράκτορες «περιμένετε, περιμένετε», προτού υψώσει τη γροθιά του καθώς τον οδηγούσαν σε ένα μαύρο SUV.

«Δέχθηκα μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω τμήμα του δεξιού αφτιού μου», έγραψε λίγο αργότερα ο Τραμπ στο Truth Social. «Αιμορραγούσα πολύ».

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραεπίθεσηαπόπειρα δολοφονίαςεκλογές ΗΠΑ