Κόσμος | 14.07.2024 19:26

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο αυτοκίνητο του δράστη – Σε ποιον ανήκε το όπλο της επίθεσης

Newsroom

Συγκλονίζουν όσα αποκαλύπτονται για τον επίδοξο δολοφόνο του Ντόναλντ Τραμπ και τα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Ο ένοπλος είχε εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ερευνητές ερευνούσαν την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία.

Η Wall Street Journal και το CNN ανέφεραν ότι εκρηκτικά υλικά βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον δράστη, το οποίο φέρεται να ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της ομιλίας.

Παράλληλα η αστυνομία έλαβε αναφορές για «ύποπτα πακέτα» γύρω από την περιοχή όπου βρισκόταν ο δράστης, γεγονός που την ώθησε να στείλει πυροτεχνουργούς, δήλωσαν οι αρχές στην Journal.

Υλικά για την κατασκευή βομβών στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του

Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου. Η εφημερίδα και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφεραν επίσης ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του.

Χαμός με τις θεωρίες συνωμοσίας 

Οι θεωρίες συνωμοσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν φουντώσει για τα καλά.

Και όπως συμβαίνει άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις οι θεωρίες αυτές συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πλατφόρμα «X» οι θεωρίες συνωμοσίας και οι πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό κέρδισαν έδαφος μόλις λίγα λεπτά μετά το συμβάν, σύμφωνα με το NBC.

Μάλιστα βίντεο που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για «εσωτερική δουλειά», με χρήστη να αναφέρει πώς στο βίντεο διακρίνονται άνθρωποι της ασφάλειας να απομακρύνουν τον κόσμο πίσω από την εξέδρα, στην οποία είχε ανέβει ο Ντόναλντ Τραμπ για να παραχωρήσει την προεκλογική ομιλία του.

Τραυματίστηκε από γυαλί

Ανάμεσα στις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί είναι και αυτή που λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δέχθηκε ποτέ χτύπημα από σφαίρα και ότι η αιμορραγία οφειλόταν σε θραύσματα γυαλιού.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συνωμοσιολόγοι, η οθόνη από την οποία διάβαζε την ομιλία του χτυπήθηκε και έσπασε, με αποτέλεσμα το γυαλί να θρυμματιστεί και να τραυματίσει το αυτί του, οδηγώντας στην αιμορραγία.

Χαμός στα social media

Ανάλογες αναρτήσεις έγιναν και στο Instagram, ωστόσο εκεί οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν μικρότερη απήχηση.

To #Antifa έγινε επίσης κορυφαία τάση στο X μετά από αναρτήσεις που έδειχναν εσφαλμένα έναν άνδρα να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας.

Οι χρήστες κατηγόρησαν έναν «εξέχοντα ακτιβιστή της Antifa», τον Μαρκ Βάιολετς, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμη τον δράστη ούτε είχαν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το ιστορικό του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, οι εν λόγω χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η «ταυτοποίηση» είχε προέλθει από το αστυνομικό τμήμα του Μπάτλερ της Πενσιλβανία.

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν από επαληθευμένους λογαριασμούς στο X. Ένας δημοφιλής επαληθευμένος λογαριασμός, ο Wall Street Silver, ο οποίος είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, δημοσίευσε τον ισχυρισμό σε 1,3 εκατομμύρια χρήστες και αργότερα τον διέγραψε χωρίς εξήγηση. Ρωσικοί λογαριασμοί προπαγάνδας, τα κανάλια MAGA και Proud Boy στο Telegram, διέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό.

Το πρόσωπο της φωτογραφίας που συνόδευε τις επίμαχες αναρτήσεις είναι στην πραγματικότητα ο Μάρκο Βιόλι, ένας Ιταλός YouTuber που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Ο λογαριασμός του γέμισε με μηνύματα μίσους, καθώς τον κατηγορούσαν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ο Βιόλι στη συνέχεια έκανε τον λογαριασμό του ιδιωτικό και έγραψε στο Instagram ότι επρόκειτο για fake news και ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.

Επιπλέον, λογαριασμοί στο X με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, γνωστούς για διάδοση ψευδούς περιεχομένου του QAnon, συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές αναρτώντας ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που όπως είπαν «πιθανώς συνέπραξαν» με τη CIA αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας.

ΗΠΑειδήσειςεκρηκτικάΝτόναλντ Τραμπαπόπειρα δολοφονίαςειδήσεις τώρα