Κόσμος | 14.07.2024 23:30

Τα δυνατά συμβόλαια κάνουν τους... καλούς φίλους: Γιατί γίνονται πιο «θερμές» οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Μαρία Ζαχαράκη

Εν μέσω της τήξης των σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας, ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Khalid bin Salman bin Abdulaziz Al Saud έτυχε θερμής υποδοχής την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. Τα συμβόλαια είναι μεγάλα... κι έτσι ο πρίγκιπας έγινε δεκτός, εκτός από τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους οποίους συμφώνησε την ενίσχυση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

Γιατί έχει σημασία η επίσκεψη

Δεν είναι μυστικό ότι το Ριάντ θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ, έναντι του πυρηνικού αντιπάλου του, το Ιράν. Ένα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να επεκτείνει τη «συναλλακτική της σχέση» με χώρες που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και άλλες συσκευές ασφαλείας.

Έτσι, τον Ιούλιο 2023, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baykar. Αν και ο αριθμός και το κόστος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν αποκαλύφθηκαν, η συμφωνία αναφέρθηκε ως η μεγαλύτερη αμυντική σύμβαση στην ιστορία της Τουρκίας.

Ένα μήνα μετά, η Αμυντική Βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας (SAMI), τον Αύγουστο 2023, υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στο Βασίλειο.

Φέτος το Φεβρουάριο, η Τουρκία συμμετείχε στην Έκθεση Παγκόσμιας Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά, όπου η τουρκική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Ramsa Defense υπέγραψε συμφωνία 120 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία όπλων της Σαουδικής Αραβίας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαουδική ΑραβίαΤουρκίαειδήσεις τώρα