Κόσμος | 15.07.2024 17:53

Ανάλυση CNN: Εκστρατεία τακτικής μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ για να οδηγηθεί ξανά στον Λευκό Οίκο

Newsroom

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε νέα δεδομένα για την προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Έρχεται να δώσει νέα διάσταση σε μία προεκλογική εκστρατεία βουτηγμένη ήδη σε ακραία πόλωση, τοξικότητα και εμπρηστικό λόγο. Σε αυτές τις ταραγμένες στιγμές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, η πρόκληση για τους πολιτικούς και τους πολίτες είναι να υψώσουν ανάχωμα σε διολίσθηση σε περαιτέρω βία.

Μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψηφίου για την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πιο… δυνατός από ποτέ και πιο αποφασισμένος για να πατήσει… γκάζι και να επανέλθει στην προεδρία της χώρας.

Το γεγονός μάλιστα ότι βρίσκεται στο Μιλγουόκι για το τετραήμερο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών προκαλεί πολλές εντυπώσεις. Πρώτον, γιατί δείχνει την ανυπομονησία του να μιλήσει, αυτή τη στιγμή, στους υποστηρικτές του και δεύτερον γιατί ο ίδιος έδωσε εντολή στο προσωπικό του να δώσουν μήνυμα «ενότητας» στο συνέδριο.

«Μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της χώρας»

Μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προεδρικού υποψηφίου, με όλες τις ιστορικές αναφορές που προκαλεί, εγείρει φόβους ότι η αιματοχυσία θα γεννήσει περισσότερη αιματοχυσία, καθώς η τοξική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας απειλεί να πάρει ακόμη πιο δυσοίωνη τροπή.

«Ένας πρώην πρόεδρος πυροβολήθηκε, ένας Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε ενώ απλώς ασκούσε την ελευθερία του να υποστηρίξει τον υποψήφιο της επιλογής του. Δεν μπορούμε - δεν πρέπει - να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν, καλώντας σε ηρεμία και σε ενότητα το πολωμένο έθνος σε ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο το βράδυ της Κυριακής (14/7). Ο πρόεδρος θρήνησε τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, πυροσβέστη και πατέρα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη συγκέντρωση του Τραμπ προστατεύοντας την οικογένειά του και προστέθηκε στον στοιχειωμένο κατάλογο των Αμερικανών που χάθηκαν από την πολιτική βία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, προσχώρησε στις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, λέγοντας στο CNN: «Είναι μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της χώρας. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος. Και έχουμε προτείνει σε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους, από τον πρόεδρο και κάτω, να προσπαθήσουν πραγματικά να συσπειρώσουν τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μήνυμα. Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία».

Ενισχυμένος ο Τραμπ, «ψάχνεται» ο Μπάιντεν

Ο Τραμπ θα εμφανιστεί σε ένα συνέδριο μπροστά σε πολλούς οπαδούς που τον έβλεπαν σχεδόν σαν Θεό τους, πόσο μάλλον τώρα, έχοντας γλιτώσει από τη σφαίρα ενός επίδοξου δολοφόνου. Τα τρομερά γεγονότα του Σαββάτου θα ενισχύσουν τον έλεγχό του πάνω στο κόμμα του. Και οι δημοσκόποι θα παρακολουθούν για να δουν αν η συμπάθεια για ό,τι συνέβη θα διογκώσει το ήδη διευρυμένο προβάδισμά του στις πολιτείες.

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, πέρασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες παλεύοντας να σώσει την υποψηφιότητά του, αφού η αποτυχία του στο ντιμπέιτ στην Ατλάντα αποκάλυψε τους αγώνες του 81χρονου με την ηλικία και εξαπέλυσε πανικό μεταξύ των Δημοκρατικών ότι θα παραδώσει στον Τραμπ τον Λευκό Οίκο και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το μονοπώλιο της εξουσίας στην Ουάσινγκτον. Ο σάλος για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ μπορεί να αναστείλει προς το παρόν την εσωκομματική εξέγερση κατά του Μπάιντεν, ειδικά καθώς αναλαμβάνει τον ρόλο του ως ηγέτης ενός έθνους που βρίσκεται σε ξαφνική κρίση.

Η απόπειρα δολοφονίας θα καθορίσει την πολιτική καριέρα του Τραμπ

Μόνο οι γηραιότεροι Αμερικανοί έζησαν τις πολιτικές δολοφονίες της δεκαετίας του 1960 και όσοι θυμούνται την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 είναι πλέον μεσήλικες. Έτσι, εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν ήδη υποστεί τους πολιτικούς παροξυσμούς των τελευταίων ετών, βιώνουν τώρα για πρώτη φορά τη συνακόλουθη και τρομακτική αίσθηση ενός έθνους εκτός άξονα.

Όμως, παρά το σοκ των τελευταίων ημερών, η πολιτική πάντα θα γεμίζει ένα κενό - ειδικά μετά από μια πολιτική τραγωδία. Πράγματι, η προκλητικότητα του Τραμπ - απεικονίστηκε με αίμα στο πρόσωπό του και σφίγγοντας τη γροθιά του ενώ οι μυστικές υπηρεσίες τον έβγαζαν εσπευσμένα από τη σκηνή το Σάββατο - ήταν μια χειρονομία που πιθανότατα θα καθορίσει την καριέρα και τη ζωή του.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ στη New York Post την Κυριακή. «Έχουν δίκιο και δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εικονική φωτογραφία».

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια ή στη δέσμευση του εν ενεργεία προέδρου ότι είναι σε θέση να υπηρετήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2029, παρά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ. Αλλά οι αποφάσεις που θα λάβει ο καθένας τις επόμενες ημέρες και ο τόνος που θα επιδιώξει να χτυπήσει θα είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη της εκστρατείας.

Ένα πράγμα σχετικά με τις εκλογές πιθανότατα δεν θα αλλάξει. Σε ένα έθνος που ήταν ήδη βαθιά διχασμένο, η βασική ψήφος τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον Μπάιντεν ήταν μάλλον κλειδωμένη. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι σε μια χούφτα πολιτειών που ταλαντεύονται, πιθανώς εξακολουθούν να κρατούν στα χέρια τους τη μοίρα του Λευκού Οίκου - και το μέλλον του έθνους.

Οι επιλογές τακτικής του Τραμπ

Το συνέδριο, που θα λάβει χώρα στην έδρα των Milwaukee Bucks στην κρίσιμη πολιτεία μάχης του Ουισκόνσιν, θα ανακηρύξει επίσημα τον Τραμπ ως υποψήφίο τους. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε στους υποστηρικτές του στο Truth Social την Κυριακή ότι σχεδίαζε να καθυστερήσει το ταξίδι του στο Ουισκόνσιν κατά δύο ημέρες, «αλλά μόλις αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν «σκοπευτή» ή σε έναν πιθανό δολοφόνο να επιβάλει αλλαγή στον προγραμματισμό ή σε οτιδήποτε άλλο».

Φόβοι για εθνική αναταραχή

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με δυο επιλογές. Θα μπορούσε να ερμηνεύσει την απόπειρα δολοφονίας ως καταλύτη για λιγότερο δηλητηριώδη ρητορική. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολιτικά έξυπνη κίνηση σε μια εποχή που πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται φοβισμένοι. Η προηγούμενη συμπεριφορά του, ωστόσο, θα σήμαινε ότι πολλοί ψηφοφόροι θα δυσκολεύονταν να τον πιστέψουν.

Η εναλλακτική πορεία θα ήταν να εντάξει την απόπειρα δολοφονίας στους ισχυρισμούς του για προσωπική δίωξη από μια άμορφη «αριστερά» που επιδιώκει να συντρίψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, να τερματίσει την ελευθερία του μέσω των δικαστηρίων και ακόμη και να του αφαιρέσει τη ζωή. 

Εάν ο Τραμπ αντιδράσει στην επίθεση κατά της ζωής του με όρκο εκδίκησης, η τρέχουσα πολιτική κρίση και στιγμή εθνικής αναταραχής θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

Η νέα πρόκληση για τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα μια από τις πιο περίπλοκες δοκιμασίες προεδρικής επιδεξιότητας εδώ και χρόνια. Αγκαλιάζει το καθήκον του να προστατεύει τον πολιτικό λόγο -ακόμη και αυτόν ενός αντιπάλου- και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις προφανείς παραλείψεις των Μυστικών Υπηρεσιών στην επίθεση. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αναζωογονήσει τη δική του πολιτική τύχη δείχνοντας προεδρικός, ενώ εξακολουθεί να τα βάζει με τον Τραμπ.

Η επίδειξη της συμβολικής δύναμης του αξιώματος από τον Μπάιντεν - και η επικέντρωση των προβολέων στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων αυτή την εβδομάδα - μπορεί να χρησιμεύσει για να αμβλύνει την προσοχή στις ανησυχίες των Δημοκρατικών για τις προοπτικές του, αν και το μόνο που θα χρειαζόταν για να αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες του κοινού θα ήταν περισσότερες ανησυχητικά ασταθείς δημόσιες εμφανίσεις.

Η ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, αν και συγκινητική, σημαδεύτηκε από αρκετές από τις λεκτικές αστοχίες που ο Τραμπ έχει χλευάσει ανελέητα και που μετά την καταστροφή του ντιμπέιτ έχουν μετατρέψει κάθε δημόσια εκδήλωση σε μια βασανιστική εξέταση των ικανοτήτων του.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα τη δύσκολη απόφαση για το πότε θα επιστρέψει στην επίθεση εναντίον του Τραμπ - η οποία μπορεί να εξαρτηθεί από τον τόνο που θα υιοθετήσει ο αντίπαλός του. Αλλά έδωσε διακριτικά το μήνυμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οβάλ Γραφείο ότι δεν θα αμβλύνει τις προειδοποιήσεις του ότι ο προκάτοχός του και πιθανός διάδοχός του αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες που καθορίζουν την ψυχή της Αμερικής.

ειδήσειςΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΗΠΑαπόπειρα δολοφονίαςΤζο Μπάιντενεκλογές