Κόσμος|16.07.2024 18:53

Γενί Ακίτ: Η ναυτική βάση στο Μαρί ξυπνά τα τουρκικά αντανακλαστικά – «Το λιμάνι θα παραχωρηθεί για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ισραήλ»

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Ακίτ σχολιάζει δηκτικά ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργούν για την ενίσχυση των αμυντικών τους ικανοτήτων μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ για το Ισραήλ. «Η ανακοίνωση για την ίδρυση ναυτικής βάσης στο Μαρί της Κύπρου αναζωπυρώνει το εθνικιστικό αίσθημα στην Κύπρο».

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δημιουργήσει ναυτική βάση στο Μαρί (Tatl?su), όπου πριν από το 1974 ζούσαν Τούρκοι, ισχυρίζεται σήμερα η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Γενί Ακίτ.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου ανέλαβε δράση για τη δημιουργία ελληνικής ναυτικής βάσης στην περιοχή που ανήκει στους Τούρκους. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία στην επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974, την ημέρα της ανακήρυξης της αποκαλούμενης Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, συμφώνησε με τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του για τη βάση στο Μαρί. Επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στην ακτή Μαρί (Tatl?su) κοντά στη Λάρνακα στο νότιο τμήμα του νησιού.

Κατά τη συνάντηση Δένδια-Πάλμα, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών αμυντικών σχέσεων, η συνέχιση της πολυμερούς συνεργασίας για την προμήθεια όπλων και η δημιουργία ενός αμοιβαίου "αμυντικού οικοσυστήματος"» γράφει, προσθέτοντας ότι ο Δένδιας, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας στη βαλίτσα του το σχέδιο της ναυτικής βάσης, πήρε τα εύσημα από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την «ακλόνητη στήριξή του προς τον κυπριακό ελληνισμό».

Η εφημερίδα «υπενθυμίζει» ότι πριν από τις σφαγές που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκαν μέχρι την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο το 1974, το Μαρί (Tatl?su) ήταν ένας από τους οικισμούς που ανήκε στους Τούρκους από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Πριν και μετά τον πόλεμο, οι Τούρκοι μετανάστευσαν στις βόρειες περιοχές λόγω της επιθετικότητας των Ελληνοκυπρίων.

Βάση μετά τις απειλές της Χεζπολάχ

Η κίνηση Δένδια για ναυτική βάση στη Λάρνακα-Μαρί ήρθε -σύμφωνα με τη Γενί Ακίτ, μετά την απειλή που δέχθηκε η Κύπρος από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, επειδή επέτρεψε στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της για τη γενοκτονία στη Γάζα.

«Η υποστήριξη της ΕΔΝΚ στη γενοκτονία θέτει επίσης σε κίνδυνο και τους Τούρκους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο. Οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η Άγκυρα για την εξάλειψη των πιθανών κινδύνων δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε από την Αθήνα.

Από την άλλη, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ναυτική βάση στο νότιο άκρο της νότιας Κύπρου, είναι βέβαιο ότι το λιμάνι αυτό θα παραχωρηθεί για τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ισραήλ», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα.

ειδήσειςειδήσεις τώραΤουρκίαεφημερίδαλιμάνιΚύπρος