Κόσμος|17.07.2024 07:16

Γάζα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ – Δεκάδες νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς

Newsroom

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τα πλήγματά τους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πέντε βομβαρδισμοί, ειδικά αυτός εναντίον σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, σκότωσαν τουλάχιστον 57 ανθρώπους, κατά τις τοπικές αρχές, με φόντο τις επικρίσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

Επιμένει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο στρατός της χώρας του θα «αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Χαμάς», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει τη 285η ημέρα του.

Η Χαμάς «υφίσταται αυξανόμενη πίεση διότι την χτυπάμε, εξαλείφουμε ανώτερα στελέχη της και χιλιάδες τρομοκράτες. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι βομβαρδισμοί «απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας» είχαν αποτέλεσμα να καταγραφούν χθες «δεκάδες θάνατοι και τραυματισμοί».

Βομβαρδισμός έγινε «μερικές δεκάδες μέτρα» από κέντρο των Ηνωμένων Εθνών στη Ντέιρ αλ Μπάλα, κοινότητα στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου όπου βρίσκονται πολλοί εκτοπισμένοι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε προχθές Δευτέρα πως παραμένει «απαράδεκτος» ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, δημοσιοποίησε νεότερους αριθμούς, κάνοντας λόγο για 57 νεκρούς και «δεκάδες» τραυματίες σε πέντε ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα πλήγματα έγιναν κοντά σε πρατήριο καυσίμων στο Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις· σε σχολείο που διαχειρίζεται η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ· σε κυκλικό κόμβο στην Μπέιτ Λάχια· σε οίκημα στην Αλ Ζαουάιντα· και σε τζαμί στον καταυλισμό επίσης στον καταυλισμό Νουσέιρατ, απαρίθμησε η Πολιτική Προστασία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως στοχοποίησαν «τρομοκράτες που χρησιμοποιούσαν σχολείο της UNRWA στον τομέα της Νουσέιρατ» και «διοικητή λόχου» του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ «στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις».

Λωρίδα της Γάζαςβομβαρδισμόςειδήσεις τώραΙσραήλ