Κόσμος|17.07.2024 13:14

Δικαστήριο ΕΕ: Η Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση διαφάνειας των συμβάσεων εμβολίων του κορονοϊού

Newsroom

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό «αρκετά ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια του κορονοϊού, διαπιστώνοντας παρατυπίες στην επεξεργασία των εγγράφων.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών για να συνεχίσει την θητεία της.

Οι Πράσινοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη 

Η υπόθεση αυτή προωθήθηκε από μια ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβάσεις εμβολίων και ορισμένα συναφή έγγραφα για να κατανοήσουν τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κατασκευαστών εμβολίων Covid-19 το 2021, αναφέρει το Politico.

Η Επιτροπή συμφώνησε να δώσει μόνο μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της Επιτροπής για την άρνηση αυτή.

Τι διαπίστωσε το δικαστήριο 

Σήμερα, Τετάρτη, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να επεξεργαστεί τμήματα των συμφωνιών περιέχει «παρατυπίες». Διαπίστωσε ότι η Επιτροπή «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις εν λόγω ρήτρες θα υπονόμευε πράγματι τα εμπορικά συμφέροντα των εν λόγω επιχειρήσεων».

ΚορονοϊόςΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟύρσουλα φον ντερ Λάιενδικαστήριοειδήσεις τώραεμβόλια