Κόσμος|18.07.2024 02:00

Κι όμως: Η κλιματική κρίση μεγαλώνει τη διάρκεια της ημέρας - Κι αυτό δεν είναι καλό

Newsroom

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις αυτής φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει, το λιώσιμο των πάγων κάνει τον πλανήτη μας να περιστρέφεται πιο αργά, αυξάνοντας τη διάρκεια των ημερών με «πρωτοφανή» ρυθμό!

Η μελέτη δείχνει ότι το νερό που ρέει από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό, δήλωσε στο AFP η συν-συγγραφέας της μελέτης, Σουρέντα Αντχικάρι.

«Η γρήγορη περιστροφή της Γης γίνεται πιο αργή επειδή οι μάζες απομακρύνονται από τον άξονα περιστροφής, αυξάνοντας τη φυσική αδράνεια», αναφέρουν οι ειδικοί.

Πόσο έχει μεγαλώσει η μέρα 

Εάν η Γη περιστρέφεται πιο αργά, τότε η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου από το τυπικό μέτρο των 86.400 δευτερολέπτων.

Για την ώρα, η πιο σημαντική αιτία επιβράδυνσης είναι η βαρυτική έλξη της Σελήνης, η οποία έλκει τους ωκεανούς με μια διαδικασία που ονομάζεται «παλιρροϊκή τριβή», η οποία προκαλεί σταδιακή επιβράδυνση 2,40 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Όμως η νέα μελέτη καταλήγει στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι, αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου με υψηλό ρυθμό, η επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας του κλίματος θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της έλξης της Σελήνης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Μεταξύ του έτους 1900 και σήμερα, η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλώσει την ημέρα κατά 0.8 χιλιοστά του δευτερολέπτου και σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, το κλίμα από μόνο του θα είναι υπεύθυνο για την επιμήκυνση των ημερών κατά 2,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι το έτος 2100. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό, και σίγουρα δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιληφθούν.

Επιπτώσεις στα διαστημικά ταξίδια

Αλλά «υπάρχουν σίγουρα πολλές επιπτώσεις για το διάστημα και την πλοήγηση στη Γη», αναφέρει η Σουρέντα Αντχικάρι.

Η γνώση του ακριβούς προσανατολισμού της Γης είναι ζωτικής σημασίας όταν προσπαθείς να επικοινωνήσεις με ένα διαστημόπλοιο, όπως οι ανιχνευτές Voyager που βρίσκονται πολύ πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση ενός εκατοστού μπορεί να καταλήξει να απέχει χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

πάγοιφαινόμενο του θερμοκηπίουκλιματική κρίσηκλιματική αλλαγήΓηειδήσεις τώρα