Κόσμος|18.07.2024 23:07

Ψήφισμα της τουρκικής βουλής ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους λίγο πριν από την 50ή επέτειο της εισβολής

Μαρία Ζαχαράκη

Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, απαιτεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, προσπαθώντας να επιβάλει τη διχοτόμηση του νησιού ως τετελεσμένο γεγονός.

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ειδικά για την 50η επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Το ψήφισμα αυτό απαιτεί την πλήρη ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στη διεθνή κοινότητα.


Στο ψήφισμα της Ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρεται ότι «η θέση που δικαιούται το Τουρκοκυπριακό Κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο» και προστίθεται: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ όπως της αξίζει».

Απαίτηση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Τουρκία στην επέτειο της εισβολής για τη νομιμοποίηση της κατοχής

Η δήλωση του προέδρου της τουρκικής βουλής, Νουμάν Κουρτουλμούς, για την 50ή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο αποτελεί μια υπενθύμιση των τουρκικών θέσεων σχετικά με το Κυπριακό. Αξιολογεί θετικά τη στρατιωτική επέμβαση του 1974, ενώ τονίζει την αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Με αφορμή την επέτειο, ο Κουρτουλμούς εξήρε την «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας» για τους Τουρκοκυπρίους, χαρακτηρίζοντάς την ως σύμβολο θάρρους και αντοχής. Αναφέρθηκε στη «σκοτεινή περίοδο» που ξεκίνησε το 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν διώξεις από τους Ελληνοκύπριους, και τόνισε ότι η επιχείρηση του 1974 διασφάλισε την ύπαρξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, εγκαθιδρύοντας ένα περιβάλλον ειρήνης στο νησί.

Η επιχείρηση αυτή, που βασίστηκε -όπως είπε- στη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960, αναφέρεται ως αναγκαία για την αποτροπή της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού «κράτους». Ο Κουρτουλμούς μνημόνευσε με σεβασμό τους ηγέτες και στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και τους αφανείς ήρωες και μάρτυρες.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν εργαστεί καλή τη πίστη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τόνισε ότι η πολιτική της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.Τέλος, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, να τερματίσει την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και υποσχέθηκε την αδιάκοπη υποστήριξη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ.

Η δήλωση του προέδρου της τουρκικής βουλής, με την οποία ζήτησε την έγκριση του ψηφίσματος περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
«Γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο με μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά. Χρόνια πολλά για την Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας του τουρκοκυπριακού λαού.

Η 20η Ιουλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του Τουρκοκυπριακού Λαού, ο οποίος αντιστάθηκε με θάρρος και υπομονή στον πόνο και τις δυσκολίες που υπέστη για χρόνια. Είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του ίσου καθεστώτος στο νησί.

Το 1963, η σκοτεινή περίοδος που ξεκίνησε με τον σφετερισμό του κράτους συνεργασίας από τους Ελληνοκύπριους και συνεχίστηκε με εξορίες και σφαγές έληξε με αυτή την επιχείρηση, η ύπαρξη και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού διασφαλίστηκε και ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας εγκαθιδρύθηκε στο νησί.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αιματοχυσία στο νησί της Κύπρου για τον επόμενο μισό αιώνα αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς και της επιτυχίας της Ειρηνευτικής Επιχείρησης.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πήρε το όνομά της από την ειρήνη και έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τον απόλυτο αφανισμό, διεξήχθη με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960. Με τον τρόπο αυτό αποτράπηκε η προσάρτηση του νησιού με όνειρα Ένωσης και τετελεσμένα γεγονότα.

Η νίκη που πέτυχαν οι ηρωικοί στρατιώτες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι Κύπριοι μουτζαχεντίν χέρι-χέρι ήταν το πρώτο βήμα που έγινε για τη δημιουργία του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους.

Με το παρόν αποτίουμε φόρο τιμής τον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ που πήρε την απόφαση για την επιχείρηση, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Σεμίχ Σαντζάρ που διεξήγαγε την επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσκολίες και την ολοκλήρωσε με νίκη, τον Δρ. Φαζίζ Κιουτσούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς, τους πρωτεργάτες του αγώνα για ανεξαρτησία.

Αποτίουμε φόρο τιμής και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους Τούρκους στρατιώτες και μουτζαχεντίν που πολέμησαν ώμο με ώμο στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για την ύπαρξη, τους αφανείς ήρωες της επιχείρησης, τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας.

Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι περπάτησαν με επιτυχία και αυτοπεποίθηση στο μονοπάτι που άνοιξε η Ειρηνευτική Επιχείρηση τα τελευταία 50 χρόνια, επισφράγισαν τον αγώνα τους για κυριαρχία με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το 1983 υπό την ηγεσία του Προέδρου που την ίδρυσε, του αείμνηστου Ραούφ Ντενκτάς.

Ο τουρκοκυπριακός λαός, με την υποστήριξη της Τουρκίας, έχει προσπαθήσει με καλή πίστη για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση. Ωστόσο, παρά τον εποικοδομητικό ρόλο της τουρκικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία που συνεχίζεται για πάνω από 50 χρόνια, κανένα αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανταμειφθεί με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί άδικη και απάνθρωπη απομόνωση, περιορισμούς και εμπάργκο.

Ο Τουρκοκύπριος δεν είναι ούτε άξιος ούτε συναινεί σε αυτή την κατάσταση!

Δεν ανέχονται άλλο να κωλυσιεργούν και να χάνουν χρόνο με προτάσεις που δεν προβλέπουν πολιτική ισότητα και διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού στη βάση της ισότητας.

Πλέον, η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι ο σεβασμός των εγγενών δικαιωμάτων του Τουρκοκυπριακού Λαού και η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του.

Η πολιτική της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών και δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί δεν πρέπει πλέον να αγνοείται. Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να βασίζονται σε αυτή την πραγματικότητα. Η θέση που δικαιούται το τουρκοκυπριακό κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου, έχει αποκτήσει το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών.

Είναι η πιο φυσική μας προσδοκία ότι οι εξελίξεις αυτές θα ολοκληρωθούν με περαιτέρω βήματα.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα στο νησί, να τερματίσει την απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου όπως της αξίζει.

Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας μέχρι να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ελευθερίας και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων και στο μέλλον, όπως ήταν μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της ως ‘εγγυήτρια πολιτεία’ και ‘μητέρα πατρίδα’ με ευαισθησία. Δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τη διάβρωση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού.

Η πλήρης υποστήριξη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα συνεχιστεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αδιάλειπτα.

Την ιστορική αυτή ημέρα, που σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο, επιβεβαιώνουμε την ενότητα της καρδιάς και του σκοπού μας με τους Κύπριους ομογενείς μας και δηλώνουμε για άλλη μια φορά την ακλόνητη ενότητα και αλληλεγγύη μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υποβάλλω προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση την έγκριση της παρούσας δήλωσης με ψηφοφορία και τη δημοσίευση της ληφθείσας απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Νουμάν Κουρτουλμούς

Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας»

Κύπροςτουρκική ΒουλήΤουρκίαειδήσεις τώραΚατεχόμενα