Κόσμος|20.07.2024 21:26

Εκλογές ΗΠΑ: Οργισμένος ο Μπάιντεν για την «ενορχηστρωμένη επίθεση» εναντίον του – Δυσαρέσκεια με Ομπάμα, Πελόζι

Newsroom

Άρρωστος με κορονοϊό και εγκαταλελειμμένος από τους συμμάχους του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έξαλλος και αγανακτισμένος με την «ενορχηστρωμένη εκστρατεία των Δημοκρατικών να τον βγάλουν εκτός της κούρσας των προεδρικών εκλογών».Ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με τους NYT είναι πικραμένος απέναντι σε κάποιους από αυτούς που κάποτε θεωρούσε κοντινούς του ανθρώπους, ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν είναι αρκετά καιρό στην πολιτική για να υποθέσει ότι οι διαρροές που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες συντονίζονται για να αυξηθεί η πίεση προς το πρόσωπό του να αποχωρήσει, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του.

Θεωρεί την αντιπρόσωπο Νάνσι Πελόζι, την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως τον κύριο υποκινητή, αλλά είναι ενοχλημένος και με τον Ομπάμα, βλέποντάς να κινείται στο παρασκήνιο.

Η τριβή μεταξύ του εν ενεργεία προέδρου και των ηγετών του κόμματός του τόσο κοντά στις εκλογές δεν έχει ξανασυμβεί. Η NYT σημειώνει ότι Πελόζι και Ομπάμα ήταν από τους πιο κρίσιμους συμμάχους για την επιτυχία του τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ο Ομπάμα ήταν αυτός που ανέδειξε τον Μπάιντεν από ένα προεδρικό αουτσάιντερ στην αντιπροεδρία, προετοιμάζοντάς τον για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2020, και η Πελόζι και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ήταν αυτοί που προώθησαν τα νομοθετικά επιτεύγματα-ορόσημα του Μπάιντεν.


Ποιοι δεν θέλουν τον Μπάιντεν στην κούρσα

Εντωμεταξύ πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα.

Μέχρι στιγμής, 31 βουλευτές και τέσσερις γερουσιαστές έχουν καλέσει δημοσίως τον 81χρονο πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επιτρέποντας έτσι σε έναν άλλον Δημοκρατικό να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τους βουλευτές Λόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριχάλβα (Αριζόνα), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Μάικ Κουίγκλι (Ιλινόι), Άντζι Κρεγκ (Μινεσότα), Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Πατ Ράιαν (Νέα Υόρκη), Ερλ Μπλουμενάουερ (Όρεγκον), Χίλαρι Σόλτεν (Μίσιγκαν), Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόι), Εντ Κέις (Χαβάη), Γκρεγκ Στάντον (Αριζόνα), Τζιμ Χάιμς (Κονέκτικατ), Σκοτ Πίτερς (Καλιφόρνια), Έρικ Σόρενσεν (Ιλινόι), Μπρίτανι Πέτερσεν (Κολοράντο), Μάικ Λέβιν (Καλιφόρνια), Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια), Τζιμ Κόστα (Καλιφόρνια), Σον Κάστεν (Ιλινόι), Τζάρεντ Χάφμαν (Καλιφόρνια), Μάρκ Βίζι (Τέξας), Τσούι Γκαρσία (Ιλινόι), Μαρκ Ποκάν (Ουισκόνσιν), Γκρεγκ Λάντσμαν (Οχάιο), Ζόι Λόγκφρεν (Καλιφόρνια), Μπέτι Μακόλουμ (Μινεσότα), Μόργκαν Μακγκάρβι (Κεντάκι), Κάθι Κάστορ (Φλόριντα), Γκέιμπ Βάσκες (Νέο Μεξικό) και τους γερουσιαστές Πίτερ Γουέλτς (Βερμόντ), Τζον Τέστερ (Μοντάνα), Μάρτιν Χάινριχ (Νέο Μεξικό) και Σέροντ Μπράουν (Οχάιο).

Επιμένει πως θα νικήσει τον Τραμπ 

Πάντως, η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, απέκλεισε την πιθανή παραίτηση του προέδρου των ΗΠΑ, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι θα κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον στο MSNBC. Ο πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες ορισμένων Δημοκρατικών, έχει δεσμευτεί να αγωνιστεί για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, τόνισε.

Και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές στην Washington Post, δήλωσε σε συνεργάτες του ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.

ΗΠΑπροεδρικές εκλογέςΝάνσι ΠελόζιΜπαράκ ΟμπάμαΤζο Μπάιντενειδήσεις τώρα