Κόσμος|23.07.2024 10:19

Χαμάς, Φατάχ και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Newsroom

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι το κίνημά του υπέγραψε συμφωνία με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, ανάμεσά τους την αντίπαλη του Φάταχ, έπειτα από διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο.

«Σήμερα, υπογράφουμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε.

Νωρίτερα, επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις υπέγραψαν συμφωνία —τη «Διακήρυξη του Πεκίνου»— σε επίσημη τελετή με την οποία ολοκληρώθηκε ο διάλογος για τη συμφιλίωση από προχθές Κυριακή 21η ως σήμερα Τρίτη 23η Ιουλίου.

Ιστορική συμφωνία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Η Χαμάς και η Φάταχ, σε ανοικτή σύγκρουση για 17 χρόνια, είχαν αρχίσει διάλογο στην Κίνα τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία, που όπως τόνισε προβλέπει να σχηματιστεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος.

«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», υπογράμμισε ο κ. Γουάνγκ.

ΙσραήλΧαμάςΠαλαιστίνηειδήσεις τώρα